Duplájára nő jövőre az ukrán minimálbér

Fotó: MTI/EPA / Szerhíj Dolzsenko

-

3200 hrivnya, azaz csaknem 36 ezer forint bizonyára több mindenre elég, mint a fele. A GDP 5,2 százaléka megy el a védelmi kiadásokra.


Petro Porosenko elnök aláírta hétfőn a 2017-es állami költségvetésről szóló törvényt.

A jövő évi büdzsében jelentősen, az eddigi kétszeresére, 3200 hrivnyára, csaknem 36 ezer forintra emelték a minimálbért. Porosenko szavai szerint a költségvetés szociális jellegű, reformszellemű, védi a hazai gyártókat és a munkavállalókat, valamint jobb befektetési környezetet teremt az országban.
Kiemelte, hogy védelmi kiadásokra – beleértve a fegyverzet fejlesztését és a katonák ellátásának javítását – a GDP 5,2 százalékát fogja Ukrajna a jövő évben költeni. Korábban Andrij Parubij házelnök arról tájékoztatott, hogy jövőre 5,9 milliárd hrivnyával, több mint 66 milliárd forinttal növelik az állam védelmi kiadásait, amivel csaknem elérik a 133 milliárd hrivnyát, az 1500 milliárd forintot.

A kijevi parlament múlt szerdán hajnalban fogadta el végleges formában a 2017-es állami költségvetést, amelynek még az idei elfogadása a Nemzetközi Valutaalap (IMF) egyik fő feltétele volt ahhoz, hogy folytassa Ukrajna tavaly megkezdett pénzügyi támogatását. A képviselők egyebek között jóváhagyták, hogy a jövő évi GDP-arányos államháztartási hiány az IMF által várt mértékű, azaz 3 százalék legyen.