Dulakodás után a magyar határra indultak a migránsok Belgrádból

Fotó: AFP / ALEXA STANKOVIC

-

Estig 30 kilométert tettek meg. Többen feladták a gyaloglást.


A belgrádi buszpályaudvaron tiltakoztak a migránsok amiatt, hogy nem léphetik át a magyar határt. A tiltakozás dulakodással ért véget, majd egy csoport a határra indult – írja a B92. A konfliktust az okozta, hogy nem mindenki akart csatlakozni a tiltakozókhoz.

Belgrádi források szerint az embereket civil szervezetek aktivistái győzködték, hogy induljanak el. A dulakodásban senki sem sérült meg. A migránsokat a rendőrök választották szét.

A határra mintegy 300-an indultak el gyalogszerrel, de ment közben többen feladák, vagy korábban megálltak pihenni. A csoport kedd estig valamivel több mint 30 kilométert tett meg, és a vajdasági Ópazováig (Stara Pazova) jutott el. A rendőrség a migránsok és a lakosság biztonsága érdekében biztosítja a menetet.

Az út szélén gyalogolva már Belgrádban is feltartották a forgalmat, a fővárostól 13 kilométerre fekvő Batajnica előtt pedig komoly forgalmi dugót okoztak, és egy időre szinte teljesen leállt a forgalom.


A gyaloglók fiatal férfiak, szinte kivétel nélkül Afganisztánból, Pakisztánból vagy Irakból érkeztek. A migránsokat segítő információs központ képviselője, Gordan Paunovic szerint nem saját maguktól indultak el, valószínűbb, hogy "valamilyen aktivisták" bíztatták őket. Feltételezhetően a No Borders nevű csoportról van szó, aktivistáik korábban is tiltakozásra buzdította már a migránsokat.

Helyi források szerint a férfiakat három - állítólag svájci - nő vezette. Őket azonban nem lehetett megközelíteni, nem nyilatkoztak a sajtónak. A menet résztvevői szerint a nők az ENSZ képviselői, akik segíteni jöttek.

A csoport tagjai azt mondták, hosszú utat tettek meg Szerbiáig, és nem fogják feladni. Az úgynevezett balkáni útvonal márciusban ugyan lezárult, korábban több mint 700 ezren haladtak át Szerbián. Március óta embercsempészek segítségével jutnak be az országba, hogy onnan folytassák útjukat az Európai Unióba. Általában kisebb csoportokban utaztak vagy gyalogoltak a szerb-magyar határ felé, így nem keltettek akkora feltűnést, mint a keddi több száz fős csoport.

Szerbiában jelenleg 6-7 ezer migráns tartózkodik - mondta Nenad Ivanisevic szociálisügyi államtitkár.