Dühös zene vasárnapra

-

Szorong? Indulatos? Frusztrált? Hétvége van, itt az ideje kiereszteni a gőzt. Olyan zenékkel segítünk, amelyeket a természetük és a bennük rejlő energiák alkalmassá tesznek arra, hogy levezessük velük a felgyülemlett feszültséget. Zsigeri techno, mezőtúri punk, absztrakt kattogás, zakatoló riffek, városligeti bukolika, afrikai utcatánc, freejazz és pumpáló testzene – mind az elmúlt napokból, hetekből és pár hónapból, úgyhogy ha nagyon szeretnénk, még képbe is kerülhetünk kicsit a felszabadult őrjöngés közben.


Container: Eject


Míg az elmúlt pár évben felfedezett és ezért előremutatónak tekintett, de időközben többnyire kimerült indusztriális technohullám megszámlálhatatlan atmoszférikus, sötét, „stílusos” technozenével áraszt el minket, a szintén sok éve aktív Ren Schofield technoprojektje, a Container még mindig képes megmutatni, hogy milyen a zsigerekig hatoló élő-lélegző-verejtékező technó, részben azért is, mert tele van rockdinamikával. Június elején jelenik meg új nagylemeze, annak nyitószáma a fenti Eject, amelyhez egyszerű koncepciójú, de igazán fantasztikus videó készült.


Powell: Sylvester Stallone


A brit Powell fojtott, meg-megakadó testzenéje egészen sajátos ötvözete a technónak, a UK bassnek és a korai indusztriális klubzenéknek, legyen szó a nyolcvanas évek hagyományosabb EBM-jéről vagy éppen a New York-i no wave mutáns zenéiről, pl. az Ike Yardról. Powell közben befutott, leszerződtette a nagynevű XL kiadó, új számát pedig Sylvester Stallone is kitette a honlapjára, hogy nahát, elneveztek rólam egy számot, de érdekes szám. A szám agresszív, frusztrált, és pumpál, amin Cronenberg Agyfürkészek című filmjét és a Mechanikus narancsot (meg egy sor egyéb dolgot, Total Recall stb.) idéző klip is sokat dob, benne magát Powellt kötözik le.


Lightning Bolt: Metal East


Lovasrohamként hengerlő dobok, szanaszét torzított basszusgitár, agyoneffektezett kajabálás: ha valakinek nem tűnt volna fel, visszatért a világ legjobb rockzenekara, a Lightning Bolt. És épp olyan, mint eddig, talán kicsit letisztultabb és követhetőbb, de ez a lényegen nem változtat. A lemezt nyitó Metal East pedig épp úgy csap arcba, ahogy egy olyan ember, aki pár év után új Lightning Bolt-lemezt hallgat, várja, hogy arcon csapják.


Rákosi: Közmunka / Ugar


A mezőtúri Rákosi is egyike a négy hardcore és punk határain billegő zenekarnak (a többi a Norms, a Diskobra és a Youth Violence), amelynek Orbán népe című közös albuma augusztusban jelenik meg lemezen, de pár hónapja már hallgatható a neten. A Rákosi alig egyperces csupasz számai húsba vágóan tömények, őszinték és indulatosak, a Közmunkában, ahogy a „Mikor kellettél volna, hol az apád f…án voltál?!” részt megismétlik és szótagolják, már senki nem mosolyog, valóságosba fordul a dolog. A Közmunkát a rögtön utána következő Ugarral érdemes egyben hallgatni, a két szám együtt nincs két perc, és tökéletesen kiegészíti egymást mind dinamikájában, mind üzenetében. A négy részből álló aktuálmagyar konceptpunklemez epizódjai itt, itt, itt és itt találhatók.


Lázár Gábor és Mark Fell: Untitled


Lázár Gábor és Mark Fell napokban megjelent közös lemezének már a címe is feszültséget és konfliktushelyzetet sugall (The Neurobiology of Moral Decision Making), miközben (ál)tudományos steril jellege a frusztráció további rétegével terheli. A két hangművész pontosan kiszámított absztrakt kattogása fizikai hatást kelt, folyamatos elfojtottságot sugall, amikor pedig mindez indirekt táncstruktúrákká alakul, az egyszerre szabadít fel, illetve táncolhatatlansága miatt további ingerültséget generál. Tökéletes zene őrjöngéshez.


DJ Nigga Fox: Tio KIala


A portugál Rogerio Brandao, azaz Nigga Fox felszabadult tánczenéje egyszerre idegbeteg, de tartalmaz annyi pozitív energiát is, hogy az folyamatosan tartson fent egy robbanásközeli állapotot. Technoid poliritmika angolai és kongói gyökerekkel, a kuduro és egyéb afrikai–portugál utcai tánczenék, illetve az acid és a breakbeat keresztezésében.


Ho99o9: P.O.W. (Prisoners of War) / No Regrets


A punk, a hc és a rap nem ma találkozott egymással először, hisz mindben benne van eredendően az indulat, de aztán a Beastie Boys a popzenébe is bevezette, nem kellett félteni. A Ho99o9 nevű duó kicsit visszavezeti mindezt a gyökerekhez, a zajt, az agressziót és a modern gótikát, a hiphopot és a punkot vegyíti, de kellően divatosan is, hogy lehessen utálni is, ha valakit ez idegesít. Mindez azonban erős, hatásos és indulatos vegyület, a fent hallható, egymást követő két szám a két fekete fiú nemsokára megjelenő ep-jén hallható, az egyik fenyegető belassultságát nagyon jól egyensúlyozza a másik kirobbanóan nihilista anarchopunkja.


Castrator: The Emasculator


A Castrator nevű feminista deathmetal-zenekarról erre írtunk korábban. A kizárólag női tagokból álló együttes egyik fő üzenete, hogy a nők ne fogadják el, hogy áldozatok, basszanak oda. Férfi erőszaktevők ledöfése, a gyerekvállalás okozta társadalmi frusztráció, hörgés, duplázott lábdob, tomboló zakatolás: a Castrator egy gyakran nőellenes műfajt fordít saját tematikus közhelyei és elkövetői ellen, de rajongói így is elsősorban férfiak, dalai pedig így is old school deathmetal dalok. No Victim című ep-jük május elején jelent meg.


Pándi Balázs, Thurston Moore, Merzbow és Mats Gustafsson: Divided By Steel (részlet)


A 2013-as Cuts című lemez folytatása, amelyen Pándi Balázs még trióként játszott a japán Merzbow-val és a svéd Gustafssonnal. Most csatlakozott hozzájuk a leginkább a Sonic Youth miatt híres Thurston Moore is, közös lemezük egy hónapja jelent meg. Merzbow konstans aszfaltzaját, Gustafsson őrjöngő szaxofonját, Moore gitártépését Pándi erőteljes, jazzes-metálos, hol tektonikus, hol kiszámíthatatlan, improvizatív dobképei keretezik. Zsigeri és intuitív, tökéletes zenei leképezése a tombolásba forduló szorongásnak.


Consumer Electronics: Murder the Masters


A Consumer Electronics gyökerei a nyolcvanas évek eleji harsh noise és power electronics kultúrába vezetnek, az alapító Philip Best tizennégy éves volt, amikor a Leathersex című kazetta készült. Best akkoriban a Whitehouse tagja is volt William Bennettel, aztán nem, aztán megint igen. Meg egy csomó más, hasonló projektet is csinált, amely a radikális zaj és a felforgató-bántó-zavaró esztétika kölcsönhatására épített. Consumer Electronics nevű formációját most többek között a Russel Haswell-lel indította újra. A korábban szereplő Powell kiadója, a Diagonal által megjelentetett fenti dal pedig zavarba ejtően letisztult és szellős. Ám monotonitása, illetve az köznapi frusztrációiról fojtottan magyarázó Best lappangó-vicsorító hanghordozása és a lassan beúszó, elhatalmasodó, majd vissza-visszahúzódó zajszőnyeg nyomasztó feszültséget kelt a számban hét és fél percen keresztül. Az ember keze pedig végig ökölbe van szorítva.


Musumeci: Harry Batasuna (An-i Edit)


A Musumeci egy szinitiwave-zenekar volt a nyolcvanas évek elejének Torinójában, egyszerre jelképezve az akkoriban globálisan öntudatára ébredő szintis-elektronikus-zajos DIY-underground ezernyi önszerveződő egységét, illetve mindazt a feszültséget, amit az olasz ólomévekben formálódó helyi újhullám magában hordozott. A Harry Batasuna húsba vágó és zakatoló, pattanásig feszített prototechnója pár éve a római Mannequin kiadó wave-válogatásán megjelent már, most júniusban ugyanott egy egészen finoman modernizált verziója jelenik meg, csöppet felgyorsítva és vastagítva az eredi szikár hangzást, de lényegében megtartva a számot olyannak, amilyen a lénye, ezáltal rá is rávezetve az új industrialtechno gyökereire. A frusztrált és indulatos klubzene gyöngyszeme.


Tigrics: Citeráj


Elvonulók kérték című, márciusban megjelent lemezét a budapesti underground elektronika örökké saját szabályait követő alakja, Bereznyei Róbert, azaz Tigrics írta lakóhelye, a Városliget fáinak kivágása elleni csendes demonstrációként. A lemez, legfőképpen pedig a Citeráj című szám érzékeny, érző és bukolikus hangképekkel való fellépés az agresszió ellen. Csendes kiállásával keretezi, indirektségével ellensúlyozza és végpontját is adja összeállításunk arcba mászó, közvetlen és indulatos jellegének.


Kövesd a VS.hu kultúrarovatát a Facebookon!