Elszántak a taxisok, este durvulhat a helyzet a belvárosban

Fotó: VS.hu / Mudra László

-

Elege lett az Uberből sok taxisnak, ezért megbénították a belváros egy csomópontját. Többen nagyon elszántak, ők addig nem tágítanak, amíg nem oldja meg valaki a helyzetüket. Kérdés, ki?


Útlezárással tiltakozik hajnal óta sok taxis a belvárosban. Hajnali 5 előtt mintegy 100-120 taxi lezárt több sávot a Bajcsy-Zsilinszky út, József Attila út, Andrássy út kereszteződésében. A rendőrség elterelte a forgalmat, és már hajnalban kérte az autósokat, aki teheti, kerülje el a Deák teret és környékét. A demonstráció kiváltó oka, hogy a taxisok szerint az Uber közösségi alapú utazásszervező applikáció tönkreteszi a taxisokat, miközben szerintük az jogszerűtlenül működik.
Követeljük az Uber alkalmazás azonnali kikapcsolását (oldják meg és kész)

A taxisok a demonstrációt a Facebookon szervezték. A rengeteg helyesírási hibával megszövegezett követeléseikben Obamát, Merkelt és Netanjahut is hibáztatják a kialakult helyzetért:


„Kiállunk a törvényben garantált jogainkért és követeljük a jogtalan állapotok azonnali megszüntetését! Követeljük az UBER és a többi illegális személyszállító azonnali betiltását. Követeljük a büntetések azonnali kiszabását az összes említett ,”vállalkozásra,” és azok szereplőire (soförök) (sic!). Követeljük az Uber alkalmazás azonnali kikapcsolását (oldják meg és kész). Követeljük a legális taxisokkal kapcsolatos elvárások normalizálását” – írják a taxisok, akiknek az a célja, hogy a főpolgármesterrel megértessék a jelenlegi állapot tarthatatlanságát.


Célunk országunk vezetőinek a figyelmeztetése, hogy nem vagyunk bírkák. (sic!)

– mondják, majd mikor már mindenkit kiosztottak, még egy lapáttal rátesznek, és végül senki sem ugorhat el a taxisok haragja elől.


Nem politikusok vagyunk, hanem taxisok, mi az utcán vagyunk jók, de ott nagyon ! Akik meg létrehozták ezt az egész sz@r helyzetet (Tarlós, közgyűlés, Orbán, Bkk, Metál, Putyin, Obama, Merkel, Netanjahu ..stb..mit érdekel minket, hogy kicsoda ) nagyon gyorsan kezdjenek kapkodni, hogy helyrehozzák ...


A helyszínen tartózkodó kollégánk jelentése szerint a helyszínen a facebookos kiáltványoz képest valamivel nyugodtabb a hangulat. De a Bajcsyn álló taxisok közül volt, aki azt mondta, hogy addig maradnak, míg el nem érik a céljukat. Többen a 90-es taxisblokádot látják lelki szemei előtt, amikor a taxisok a hidak lezárásával megbénították a város forgalmát. Akkor azonban teljesen más volt a helyzet: a drasztikus benzinár emelés ellen tiltakoztak a taxisok, amelyhez nagyon sok autós csatlakozott, és a társadalom is támogatta az akciót. Most viszont a saját megélhetésük van veszélyben, ám kérdés, ez megmozgatja-e a társadalmat. Nem beszélve arról, hogy pont azért tiltakoznak, mert a másik szolgáltatás olcsóbb.

Több taxissal beszéltünk, mindegyikük a megélhetését féltette. Egyikük azt mondta, az Uber elviszi a forgalma 10-15 százalékát, így heti 15 ezer forintot tud félretenni, amiből nem tudja eltartani a családját. Arról is beszéltek, most még csak az „Uber felszántását” akarják, de később durvább követelésekkel is előállhatnak. Azt, hogy mivel, még nem árulták el. Az egyikük mindenesetre azt mondta:


a lisztet már megvettem.

Taxisok demonstrációja az Uber szolgáltatás ellen, tüntetés, Deák Ferenc tér


A taxisok arra is panaszkodtak, hogy őket mindig vegzálják, az uberes sofőröket viszont nem.

Az egyébként elég sűrűn változott, hogy mi legyen a következő lépés a Tarlós Istvánnal folytatott tárgyalás után. Volt olyan verzió, hogy mindegy, mit mondanak a rendőrök, lezárják a teljes Andrássy-Bajcsy kereszteződést. Öt perccel később már azt mondták, együttműködnek a rendőrökkel, a végső verzió pedig az lett, hogy ha nem kapnak biztató ígéretet, akkor lépnek. Az sem volt egyértelmű, hogy melyik minisztériumhoz vagy hatósághoz mennek, illetve hogy ott tárgyalnak-e vagy csak demonstratíve felvonulnak.

Megkérdeztük a rendőrséget, mik a további terveik a be nem jelentett demonstrációval kapcsolatban, de egyelőre nem kaptunk választ.


Taxisok demonstrációja az Uber szolgáltatás ellen, tüntetés, Deák Ferenc tér


Nincs olyan, hogy megoldják és kész

Nem csak a magyar taxisok követelnek lépéseket az Uber ellen, az alkalmazás ellen a spanyol és a francia taxisok is kikeltek. Ahhoz viszont, hogy az app eltűnjön a boltokból és a telefonokról, kevés egy tüntetés. A taxisoknak azt kellene elérniük, hogy a Google-t, az Apple-t és a Microsoftot kötelezzék az alkalmazás eltávolítására. A három nagy mellett pedig az összes olyan céget is fel kell szólítani, amely saját app-bolttal rendelkezik, ilyen például a Samsung vagy a Xiaomi. Brazíliában elérte ezt a helyi taxis szervezet, de az ítélet csak pár hétig maradt érvényben.

A platformszolgáltatók nem meggyőzhetetlenek, tiltottak már le szerencsejátékos appot, közfelháborodást okozó melegellenes alkalmazást, de olyan szoftvert is, ami a YouTube videók letöltését tette egyszerűvé. A tiltás viszont nem egyik napról a másikra történt. Arra pedig még kevesebb példa volt, hogy távolról beavatkozva a felhasználók életébe, már telepített alkalmazásokat távolítottak volna el. Ha a taxisok erre várnak, sokáig kell az utcán maradniuk.

Taxisok demonstrációja az Uber szolgáltatás ellen, tüntetés, Deák Ferenc tér


Sok taxinak le van takarva a cégjelzése, vélhetően azért, mert a cég vezetése nem engedélyezte a részvételt a tüntetésen. A demonstrációra felhívó csoportban is megosztottak egy ezzel összhangban lévő utasítást. E szerint a demonstráción csak letakart cégjelzéssel lehet részt venni. Megkerestünk több taxistársaságot, mi az álláspontjuk a tüntetésről, mellette állnak-e vagy sem, egyelőre nem kaptunk választ.Tarlós fogadta őket

A taxisok nem az országgyűlési képviselőkkel, hanem a főpolgármesterrel tárgyalnak. 11-re mentek a Városháza térre, ahol egy biztonsági őr révén üzentek be a főpolgármesternek. Öten akartak bemenni, Tarlósék három sofőrt fogadtak volna, végül a kompromisszumos megoldás 4 lett - jelentette helyszíni tudósítónk.

A taxisok több mint egy órát tárgyaltak a főpolgármesterrel. A megbeszélés után a taxisok azt mondták, Tarlós István elvi támogatásáról biztosította őket. Ezzel azonban nem elégedettek.


Taxisok demonstrációja az Uber szolgáltatás ellen, tüntetés, Városház utca, főpolgármesteri hivatal

Tárgyalódelegáció


Tarlós sokat nem tehet

A főpolgármester közleménye szerint „az adófizető, jogszabályokat betartó magyar taxisok a továbbiakban is számíthatnak a Főváros támogatására Uber-ügyben”, a taxisrendeletet is azért módosították, hogy megszűnjön a korábbi felfordulás és békésebbek legyenek a taxisok munkakörülményei. Tarlós István szerint az Uber-sofőrök a fővárosi taxisrendelet előírásainak nem felelnek meg, a főváros és a kormány célja, hogy mindenki betartsa a rendeletet, azonban „a Fővárosnak nincs hatósági eszköze és fizikai lehetősége arra, hogy az Ubert betiltsa vagy lekapcsolja, a szabályokat be nem tartó „vadtaxisokat” kiszorítsa.”


Taxisok demonstrációja az Uber szolgáltatás ellen, tüntetés, Városház utca, főpolgármesteri hivatal

Taxisok a Főpolgármesteri Hivatal előtt


Az autósok már anyáznak

Az MTI a Bajcsy-ról azt jelentette, 11 körül még mindig 100 autós demonstrál, két-két forgalmi sávot lezárva. A Bajcsy-Zsilinszky út és az Andrássy út kereszteződésében még nem működnek a jelzőlámpák, forgalmat rendőrök irányítják. A taxisok molinókat feszítettek az autók elé, a „Tiltsák be az Ubert!” felirat mellett „Zárjegy nélküli cigaretta-árusítás = Uber” feliratút is.

A taxisok mellett elmenő autósok - az MTI megfogalmazása szerint - élesen bírálták a taxisokat, akik ugyanolyan hangnemben válaszoltak nekik.

A helyszínen megjelent a készenléti rendőrség, a környező utcákban is sok a rendőr.


Taxisok demonstrációja az Uber szolgáltatás ellen, tüntetés, Deák Ferenc tér


Héttől teljes zárás jöhet

A taxisok - akik hangsúlyozottan nem szakszervezetisek, hanem szimpla sofőrök - most a Nemzeti Közlekedési Hatósághoz, a Nemzetgazdasági Minisztériumhoz illetve az Igazságügy tárcához mentek tárgyalni. Azon sok múlik. Határidőt akarnak kapni arra, mikor számolja fel a kormány az Ubert, vagy legalább mikortól várható érdemi fejlemény az ügyben. Ha nem, akkor a jelenlegi tervek szerint este héttől teljesen lezárják az Andrássy-Bajcsy kereszteződést, ahol most 2-2 forgalmi sávot állnak el.

Az Uber irodáját is felkereste egy küldöttség.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter, Lázár János azt mondta, a kormány a szerdai ülésén tárgyalja meg a taxisok ügyét. A miniszter azt mondta, mindenkivel konzultálnak, minden javaslatot mérlegelnek.


A kormány egyszer már hagyta az Ubert

A kormány nyáron fogadott el egy olyan rendeletet, amelytől többen azt várták, azzal vége lesz az Ubernek. Nemcsak hogy nem lett, később ki is mondták, hogy bár a kormány a taxisok, illetve a tevékenységüket szabályosan végzők mellett áll, nem tiltják be az Ubert, nem akarnak „innovatív megoldásokat megakadályozni”.

A rendeletben szigorúan szabályozták, hogy milyen feltételekkel lehet taxis tevékenységet végezni.

A NAV viszont májusban - Varga Mihály miniszter utasítása után - rászállt az Uberesekre, és mindenkit megbüntettek, akit csak ellenőriztek. A minisztérium közleménye szerint a revizorok jegyzőkönyveikben csak szabálytalanságot rögzítettek. „Annak ellenére, hogy gyakorlatilag „üzletvitelszerűen” taxiztak, egyetlen sofőrnek sem volt adószáma, és egyetlen sofőr sem adott számlát. A gépkocsikban se taxaméter, se számla- se nyugtatömb nem volt. A revizorok azt is megállapították, hogy sem taxi engedéllyel sem alkalmassági vizsgával nem rendelkeztek az Uberrel szerződött sofőrök.”

Az ellenőrök 200 ezres bírságokat is kilátásba helyeztek.

A minisztérium májusban azt közölte, „a gazdasági tárca célja az, hogy - a költségvetést megcsapoló, az utasok biztonságára fittyet hányó – Uber hálózatot üzemszerűen működtető cég tartsa be a szabályokat. Ennek érdekében a minisztérium minden lehetséges eszközzel fel fog lépni.”

A további lépésekről azonban nincs hír.

Az Uber szerint a hétfői budapesti taxisdemonstráció csak megerősíti, hogy szükség van egy olyan modern szabályozási keretre, amely figyelembe veszi az új technológiák jelenlétét és pozitív hatását, közleményük szerint erről tárgyalnak a döntéshozókkal is.

Az Uber internetes fuvarmegosztó szolgáltatás a világ 68 országában, több mint 310 város működik, és komoly konkurenciája a hagyományos taxiszolgáltatásnak.

A szolgáltatás lényege, hogy a rendszeréhez csatlakozó (hivatásos vagy akár nem hivatásos) autósok és leendő utasaik okostelefonra letölthető alkalmazáson keresztül, közvetlenül találhatnak egymásra, és a viteldíjat is a rendszeren keresztül rendezik: a pénzt a megrendelő bankszámlájáról vonják le, készpénzt a sofőr nem kap. Az Ubert Budapesten egyre többen használják, a szám elérte a 80 ezret, már 1200 sofőr van.