Dühében verhette agyon gyerekét a ceglédi anya

Fotó: picture alliance / FRANK MAY

-

Részletes beismerő vallomást tett a nő, akinek előzetes letartóztatásáról ma dönt a bíróság.


Rossz pszichés állapotban van az a ceglédi anya, aki hétfő este olyan súlyosan megverte másfél éves kisfiát, hogy az belehalt sérüléseibe. Ügyvédje az Origónak elmondta: védence egyik gyermekét sem bántotta korábban. Finta Eszter szerint semmilyen előzménye nem volt a nő tettének, korábban nem kezelték pszichiátrián, nem volt agresszív. Azt viszont még nem tudni, miért verte halálra a gyereket. A jelek szerint dührohamot kaphatott, ezért vághatta a padlóhoz a gyermeket, akit a földön tovább ütött. Az ügyvéd azért kéri az elmeszakértő soron kívüli kirendelését, hogy kiderüljön: volt-e bármi, ami befolyásolhatta, nem pedig azért, hogy nem beszámíthatóvá nyilvánítsák.

Finta szerint több dolog állhat a gyilkosság mögött, például a szülési utáni depresszió, a terhesség miatti hormonális változások, valamint az, hogy a család rossz anyagi körülmények között élt, a gyerek apja nagyon sokat dolgozott, így otthon alig tudott segíteni.


Változtatni kellene a rendszeren

A magyarországi gyermekvédelmi rendszer nem gondoskodik megfelelően a terhes anyákról – mondja Gyurkó Szilvia gyermekvédelemmel foglalkozó jogász. Szerinte a védőnőnek nem csupán az lenne a dolga, hogy ellenőrizze a várandós anya vércukorszintjét, hanem az is, hogy odafigyeljen, hol jelentkezhet probléma, például alváshiány okozta kimerültség, valamint hogy a szülők kapnak-e segítséget az idősebb rokonoktól.

Gyurkó szerint rossz irányba mutat az „egy pofonba még senki nem halt bele” kifejezés és az ehhez kapcsolódó gondolkodásmód terjedése. Miközben Magyarországon 2010 óta törvény tiltja a gyerekbántalmazást, a gyakorlatban sokkal megengedőbbek az emberek egy-egy atyai pofonnal kapcsolatban, mint mondjuk az adócsalókkal – mondja a jogász. Pedig a gyerekekkel szemben elkövetett fizikai erőszaknak komoly következményei vannak. Azok a felnőttek, akiket gyerekkorukban vertek, sokkal nehezebben kommunikálnak, sokkal inkább lesznek hajlamosak az agresszióra vagy az áldozatszerepre” – mondja Gyurkó.