Dübörög a tálib PR-gépezet: Videón az amerikai-afgán fogolycsere

Fotó: MTI/MTVA / Jacquelyn Martin

-

A felvételen látszik, a tálibok átadják Bowe Berghdal őrmestert az amerikai különleges erőknek, akik egy helikopterbe tuszkolják.


Az afganisztáni tálibok által 2009 június végén elfogott katona elengedéséért cserébe öt, Guantánamón fogva tartott magas rangú tálib vezetőt bocsátottak szabadon múlt hét végén. A tálibok most egy videófelvételt küldtek szét a médiában, amelyen a fogolycsere látható. A 17 perces felvétel elején a frissen borotvált Bergdahl hagyományos afgán ruházatban látható, egy fehér teherautóban ülve. A gépjárművet több mint egy tucatnyi, arcát eltakaró tálib fegyveres vette körül. Az őrmester sűrűn pislogott, mikor kinézett az autó ablakán és hallgatott, miközben az egyik fogva tartója beszélt hozzá. Nem sokkal később feltűnik egy UH-60-as Black Hawk típusú amerikai helikopter az égen. A tálibok egyike közelebb lépett ekkor Bergdahlhoz és pastu nyelven a következőt mondta neki, „Ne gyere vissza Afganisztánba, legközelebb nem éled túl”. A helikopter leszállt és két tálib harcos félútig vezette Bergdahlt a légi járműhöz. Az őrmestert három civil ruhás, nyugati kinézetű férfi kísérte a helikopterhez, ahol egyenruhás katonák várakoztak. Mielőtt Bergdahl beszállt volna a helikopterbe, a férfiak egyike gyorsan átkutatta a ruházatát, valószínűleg robbanószerkezetet keresett. A fogolycserére a pakisztáni határ mellett fekvő Hoszt tartományban került sor. Az idahói születésű férfit ezután egy németországi katonai kórházba szállították.


Bowe Bergdahl szabadonengedése


„Nem volt borzalmas sorsa a mi fogságunkban”

Bowe Bergdahl amerikai őrmesterrel a tálibok jól bántak a fogságban töltött öt év alatt. Rengeteg zöld teát ivott, emellett tollaslabdázott és még a karácsonyt is megünnepelhette az őrzőivel. Az egyik legveszélyesebb lázadó csoportnak tartott Hakkani-hálózat egyik parancsnoka vasárnap telefonon beszélt az AFP francia hírügynökség tudósítójával és elmondta, hogy ő hogyan emlékszik vissza Bergdahlra és az ötéves fogságra. „A teát nagyon szerette. Gyakran maga készítette el és egész nap azt itta” - mondta az al-Kaida nemzetközi terrorhálózathoz köthető szervezet parancsnoka. A nagy húsevőknek számító tálibokkal ellentétben az amerikai őrmester „imádta a zöldségeket és csak hetente egyszer vagy kétszer kért húst”. A beszámoló szerint Bergdahl idővel megtanult folyékonyan beszélni az országban legelterjedtebbnek számító nyelveken: a perzsa nyelv Afganisztánban beszélt változataként számon tartott dari és a pastu népcsoport által beszélt pastu nyelven. Bár fogva tartói megpróbálták az iszlám alapjaira tanítani, vallási könyveket adtak neki, ő inkább a gyakorlatias tevékenységeket kedvelte. „Több időt töltött tollaslabdázással, vagy azzal, hogy segítsen az ételek elkészítésében. Imádta a tollaslabdát, mindig az őrzőivel játszott” - mondta a neve elhallgatását kérő férfi. Az idahói születésű amerikai őrmester a keresztény ünnepeket is megtarthatta.  „Semminek sem látta hiányát, már hetekkel az ünnepek előtt a karácsonyról és a húsvétról beszélt a fogva tartóival, és velük ünnepelte meg ezeket” - állította a tálib parancsnok. A beszámoló nem lepte meg Imtiaz Gul pakisztáni elemzőt, akinek a térségbeli felkelőmozgalmak jelentik a szakterületét. Szerinte a tálibok nagyon értékesnek tartották az őrmestert, és negatív hatással lett volna a róluk kialakult képre, ha rosszul bánnak vele. Több felkelő arról számolt be, az őrmestert a 2009 június végi elfogását követően különböző helyeken őrizték a tálibok fellegvárának számító térségben, az afgán-pakisztáni határ közelében.


tálib fogoly, US-POLITICS-OBAMA-BERGDAHL

Bowe Bergdahlt az elfogása után öt évvel, szombaton engedték szabadon a tálibok öt, a guantánamói táborban őrzött tálib parancsnokért cserébe. Chuck Hagel amerikai védelmi miniszter emlékeztetett arra, hogy az amerikai kormány 2012-ben lépett kapcsolatba a tálibokkal, akik azonban megszakították a tárgyalásokat, és azóta nincsen hivatalos kapcsolat a két fél között. Ezt a helyzetet változtathatja meg a mostani csere, amely még katari közvetítéssel jött létre. Hagel kiemelte azt is, hogy „egyetlen lövés sem dördült, úgy ment minden, ahogy mennie kellett”. Azonban a csereüzlet nem mindenkinek nyerte el a tetszését. Republikánus képviselők kifejezetten ellenzik, hogy az öt tálib parancsnokot visszaengedték. Míg mások amiatt fejezték ki aggályukat, hogy számos nemzetközi egyezmény tiltja a fogolycserét és terroristák kiadását. „Amíg Bergdahl őrmester távol volt, mi nem felejtettük el” - mondta el Barack Obama amerikai elnök a Fehér Házban tartott sajtótájékoztatóján. „Senkit sem hagyunk hátra” - közölte Obama és Hagel is a katona szabadonbocsátásáról.


Ötöt egyért - őket kérték Bergdahlért

Abdul Hak Waszik, külföldi hírszerzésért felelős tálib miniszterhelyettesét. Az amerikai titkosszolgálatok vizsgálatai szerint az Al-Kaida hírszerzésében is részt vett. Mullah Norullah Nori az északi Mazar-e-Sárif város tálib erőinek parancsnoka volt, amikor 2001-ben az Egyesült Államok lerohanta Afganisztánt. Kairullah Kairkva a táliboknál sok különböző feladatot is ellátott. A rezsim tagjaként volt belügyminiszter, de vezette a fegyveres erőket is egy rövid ideig. 1994-ben csatlakozott a tálibokhoz, az amerikaiak 2002-ben fogták el. Az USA hírszerzése szerint közvetlen kapcsolatban állt Oszama bin Ladennel. Mohammed Nabi a Kalatban állomásozó tálib erők biztonsági főparancsnoka volt, amikor elfogták 2004-ben. Az amerikaiak értesülései szerint nemcsak az Al-Kaidával, de a Hezb-e-Islami Gulbuddin mílicíával is kapcsolatban volt. A tálibok kabuli hadi kommunikációs vezetőjeként több terroristavezérnek is segített Pakisztánba menekülni. Mohammad Fazlt több emberi jogi szervezet is háborús bűnösnek tekinti. Őt tartják felelősnek az afganisztáni síita muszlimok tömeges kivégzéséért. Személye már a táliboknak is kezdett terhes lenni, 2000 és 2001 között többször is csökkentették a hatalmát.