Dubaj már megint nem bír magával, 3D-s irodaházat nyomtat

Fotó: iStockphoto / ventdusud

-

Ezúttal nem magassági rekordokat akar döntögetni Dubaj, de még csak nem is pálma alakú szigetet épít: a világ első 3D-s nyomtatóval készült irodaházát tervezik létrehozni az Egyesült Arab Emírségekben.


Mohamed al-Gergavi miniszter szerint az új projekt abba a nagy ívű programba illeszkedik, amelynek keretében a legkorszerűbb technológia felkarolásával az Öböl-országot az innováció és a 3D-s nyomtatás egyik globális fellegvárává szeretnék fejleszteni.


Az egyemeletes, 186 négyzetméteres irodaház építése és bútorzatának elkészítése is 3D-s nyomtatóval történik. Az iroda nyomtatása a digitális tervek alapján egy hat méter magas nyomtatóval rétegről rétegre halad majd, az építőanyag vasbeton, gipsz és műanyag keverékéből áll.

Az új technológiával a gyorsan fejlődő városban rövid idő alatt és költséghatékonyan lehet majd új irodaépületeket létrehozni. A miniszter által idézett tanulmányok szerint az építés ideje 50-70 százalékkal, a munkával járó költség 50-80 százalékkal csökkenhet.

A prototípusnak szánt irodaház építése Dubaj és a WinSun Global, egy kínai cég együttműködése révén valósul meg. A kínai partnernek már van tapasztalata lakóházak 3D-s nyomtatásában.