Drótkerítést építenek a macedón határon

Fotó: MTI/EPA / Nake Batev

-

Öt kilométeren már áll a kerítés. Újabb összecsapások történtek a határzónában rekedt, tovább nem engedett menekültekkel.


A görög Idomeni és a macedón Gyevgyelija település közötti határszakasz közelében a katonák elkezdték leverni a földbe a hosszú fémoszlopokat és kifeszíteni a dróthálót, amivel a Magyarország déli határán kiépített kerítéshez hasonló akadályt állítanak a menekülők útjába.A macedón hatóságok november 19. óta csak szír, afgán és iraki menekülteket engednek be az országba, minden más nemzetiségű embert, köztük az iráni, bangladesi, pakisztáni és szomáliai menekülteket visszafordítják Görögország felé, aminek következtében több ezren torlódtak fel a határ görög oldalán fekvő Idomeni település közelében.

A csütörtöki összecsapás után szombat kora délután ismét összetűztek a migránsok a macedón rohamrendőrökkel. A migránsok egy kisebb csoportja kövekkel, botokkal, tégladarabokkal dobálta a rendőröket a görög területen, ötven macedón rohamrendőr avatkozott közbe. A támadásban többen megsérültek.A macedón hatóságok már egy öt kilométeres szakaszon építettek három méter magas drótkerítést, de arról egyelőre nem kaptak hivatalos tájékoztatást, hogy mekkora szakaszon épülhet tovább a műszaki határzár.