Drót nélkül lehet tölteni a jövő pacemakerét

Fotó: James Capaldi (CC-BY 2.0) / Flickr / James Capaldi (CC-BY 2.0) / Flickr

-

Beültették egy nyúlba a világ első olyan pacemakerét, amely új típusú, vezeték nélkül tölthető energiaforrással rendelkezik, így nem kell öt-tíz évente elemet cserélni a viselőjében.


A cuki, musszogó nyuszikra alapjáraton nem úgy gondolunk, mint az emberiség megmentőire, most azonban úgy tűnik, hogy egyikük segíthet a szívritmuszavarban szenvedők kezelésében. Nemrég ugyanis sikerült egy rizsszem nagyságú pacemakert beültetni egy nyúlba – írta a BBC. Ezt követően pedig egy speciálisan kialakított fémlapot emeltek a nyuszi mellkasához, amivel sikerült energiával ellátni az eszközt, és szabályozni az állat szívverését.


-


A Stanford tudósai a PNAS tudományos folyóiratban hozták nyilvánosságra eredményeiket, úgy vélik, hogy ha kísérleteik sikeresek lesznek, akkor eredményeik áttörést hozhatnak a mikroimplantátumok és azok energiaellátása tekintetében. Az új pacemaker mérete körülbelül tizede a mostani eszközöknek. A drót nélküli töltést az tette lehetővé, hogy nagy  - legalább egy centi átmérőjű kell, önnek van ennyi felesleges helye a mellkasában? - tekercsekkel működő indukciós áramköröknél kompaktabb megoldást találtak a mérnökök.


A mobiltelefonéhoz hasonlatos energiacella azért fontos, hogy minél kisebbek lehessenek ezek az eszközök. A tudósok a rövid hatótávolságú hullámok biztonságát ötvözték a nagy hatótávolságú hullámok hatókörével, így lehetőség nyílik arra, hogy a rádiótornyok töltsék fel a parányi eszközöket anélkül, hogy sérülnének a szervek.