Dróntámadásban meghalt az Hebdo-merénylet kitervelője

-

Egy amerikai drón végzett Jemenben Nászir al-Anzival, az Arab-félszigeti al-Kaida (AQPA) magas rangú vezetőjével – jelentette az iszlamista honlapokat figyelő amerikai SITE központ az AQPA közlésére hivatkozva. Nászir al-Anzi vállalta magára az iszlamista hálózat nevében a Charlie Hebdo szatirikus lap munkatársai elleni januári vérengzést.


A hálózat katonai stratégájaként ismert Anzit az AQPA által közzétett több videón is lehetett látni. Az egyik – január 14-én közzétett – felvételen azt állította, hogy az ő csoportja hajtotta végre a Kouachi-fivérek közreműködésével a párizsi újság szerkesztőségét megtizedelő merényletet.


Egy másik videofelvételen 2014 decemberében azzal vádolta meg Barack Obama amerikai elnököt, hogy ő a felelős Luke Somers amerikai és Pierre Korkie dél-afrikai túsz haláláért. A két férfi akkor halt meg, amikor egy amerikai kommandó megpróbálta kiszabadítani őket az AQPA fogságából. Anzi fenyegetett a jemeni fővárosban, Szanaában elrabolt amerikai kivégzésével is.

A SITE hozzátette: sajtóértesülések szerint Anzival Mukallában végeztek áprilisban, a támadás során a fia és hat másik fegyveres is meghalt.


Az AQPA által nyilvánosságra hozott életrajza szerint Anzi 1975-ben született Taizzban, részt vett a boszniai háborúban, majd visszatért Jemenbe. Ezt követően Kasmírban és Afganisztánban is járt. Találkozott az azóta megölt Oszama bin Ladennel, az al-Kaida vezetőjével is, aki az adminisztratív ügyek intézésével bízta meg őt, majd járt a terrorhálózat kiképző táboraiban. Jemenben fél évet börtönben ült, majd 2011-ben ismét csatlakozott az AQPA-hoz – írta a SITE.