Drónokra bízná gépeinek átvizsgálását az easyJet

Fotó: AFP / FABRICE COFFRINI

-

Egy éven belül rendszeresítheti az easyJet, hogy kamerával felszerelt drónokkal vizsgálja át repülőgépeinek belsejét. A diszkont-légitársaság emellett azt is tervezi, hogy 3D-nyomtatással állítják majd elő a kartámaszokat és a felhajtható asztalokat.


Az easyJet eddigi tapasztalatai szerint a drónokkal gyorsabban átvizsgálhatók a gépek, így hamarabb üzembe lehet azokat állítani. A drónos átvizsgálás lényege, hogy a drónra szerelt kamera egy okosszemüveggel van összeköttetésben, amely az élő képet a karbantartás helyszínéről a központba sugározza. A képen megjelölhetők a gép hibás részei, így a mérnökök gyorsabban tudják megszervezni a javítást.

Emellett a lézer sokkal pontosabban és gyorsabban tudja a gépet átvizsgálni, mint az ember. Számítások szerint a karbantartás 75 százalékkal gyorsabb lehet a mostaninál. A tervek szerint a drónokat tíz európai bázison használják majd.


Hatékonyabban lehetne a gépeket javítani akkor is, ha a 3D-nyomtatás technológiáját alkalmazni tudnák – feltételezik a légitársaságnál. A jelenlegi kutatások a kabin egyes elemeinek, így a kartámaszoknak, a felhajtható asztaloknak és az árnyékolóknak az újragyártására terjednek ki, a légitársaság már több gyártóval is tárgyalásokat folytat. 3D-nyomtatással hamarabb állíthatnák elő az említett alkatrészeket.

A francia Safran alkatrészgyártóval a technológia szélesebb körű bevezetését is vizsgálják, mivel így a gép fő alkatrészeinek legyártása és szállítása a mostani két év helyett pár hét alatt megoldható lenne. Az Airbusszal közösen a diszkonttársaság megállapodott arról, hogy a már meglévő üzenetküldő (ACARS) rendszeren keresztül valós idejű technikai adatokat továbbítanak, így a műszaki hibát meg tudják előzni.


Az 1995-ben alapított angol easyJet 750 útvonalon repül 31 ország 130 célállomására 230 gépes flottájával. A légitársaság éves utasszáma 2014-ben 66 millió volt. Az előző évet 4,5 milliárd angol font árbevétel mellett 450 millió font adózott nyereséggel zárta a cég.