Dróncsapás végzett egy pakisztáni terroristavezetővel

Fotó: AFP / MASSOUD HOSSAINI

-

A kormány vérdíjat tűzött ki a fejére, Afganisztánban végeztek vele.


Dróncsapás végzett egy pakisztáni terroristavezetővel – jelentette vasárnap a dél-ázsiai ország sajtója. Mangal Bagh a Hajber-hágó vidékén működő Laskar-e-Iszlam nevű terroristacsoport vezetője volt. Fegyveresei a pakisztáni hadsereg és törzsi ellenfelei ellen intéztek támadásokat. A kormány 20 millió rúpia vérdíjat tűzött ki a fejére. A biztonsági erők elől Afganisztánba menekült, és ott, a határ térségében érte a dróntámadás július 22-én. Szervezete egyelőre nem ismerte el halálát.


Sajtójelentések szerint az előző héten egy másik terroristavezérrel, Kalifa Umar Manszúrral sikerült leszámolni ugyancsak drónok használatával. Manszúr tervelte ki azt a pakisztáni katonai iskola elleni merényletet, amelyben 2014 decemberében mintegy 130 kadét és 20 másik ember vesztette életét.

A pakisztáni vezetés bosszút fogadott, és kilátásba helyezte a pakisztáni iszlám szélsőségesek teljes felszámolását. Az Afganisztánban menedéket kereső pakisztáni terroristák megsemmisítéséhez az Egyesült Államok segítségét kérte. Barack Obama amerikai elnök júniusban kiterjesztette a légierő hatáskörét a szélsőségesek elleni harcban.