Drón viszi az abortusztablettákat Lengyelországba

Fotó: Getty Images / David McNew / Getty Images / David McNew

-

Így akarják felhívni a figyelmet az igazságra, arra, hogy évente lengyel nők ezrein végeznek titokban terhességmegszakítást, mert az országban szigorú szabályok vonatkoznak az abortuszra.


Szombaton fordul elő először, hogy egy drón több doboznyi abortusztablettát visz Frankfurtból Lengyelországba. A robot egy német határhoz közeli lengyel városban landol majd, ahol várják a szállítmányt a nők.


Az ötletgazda egy Hollandiában alapított civil szervezet, a Nők a Hullámon nevű szervezet. Alapítója és vezetője, Rebecca Gomperts a The Telegraph-nak azt mondta, így szeretnének segíteni a lengyel nőknek, hogy biztonságban fejezhessék be a terhességüket. A szervezet általában postán küldi a tablettákat, amelyeket a nők az interneten tudnak megrendelni. Ez az első alkalom, hogy drónt is bevetnek.

Lengyelországban szigorú szabályok vonatkoznak az abortuszra 1993 óta: csak azoknak engedélyezik, akiknek a baba veszélyezteti az egészségét. Ez azonban azzal jár, hogy évente 50 ezer terhességmegszakítást végeznek titokban, és lengyel nők ezrei utaznak Angliába abortuszra. Erre is szerették volna felhívni a figyelmet - mondta Gomperts. Mivel most először alkalmaznak drónt, nem tudják, a kormány hogyan reagál majd. "Kíváncsian várjuk, mi fog történni" - tette hozzá.

A következő célállomásuk Írország lesz, ahol a nőknek szintén csak abban az esetben engedélyezik az abortuszt, ha a magzat az életüket veszélyezteti. Az Amnesty International felmérése szerint évente 4 ezer nő utazik el Írországból az abortusz miatt.