Drón végzett az al-Kaida egyik ismert tagjával

-

Már 2001 szeptembere előtt ellenségnek tartották az amerikaiak.


Abu al-Faradzs al-Maszri egyiptomi származású hitszónokot, a dzsihadista Fatah as-Sam Front tagját dróntámadás ölte meg a szíriai Idlíb tartományban – közölte a korábban an-Núszra Frontként ismert, az al-Kaidával szövetséges szervezet. A 60 éves Sejk Abu al-Faradzs al-Maszri – akinek valódi neve Sejk Ahmed Szalama Mabrúk – a csoport szúratanácsának tagja volt.

A dzsihadisták szerint ismeretlen felségjelű drón semmisítette meg azt autót, amelyben Maszri utazott. Az USA védelmi minisztériumának egyik tisztségviselője megerősítette, hogy dróncsapást hajtottak végre az al-Kaida egyik ismert tagja ellen. Washington még vizsgálja a bevetés eredményét.

A londoni központú Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja szerint a dróntámadás a szír–török határon lévő Dzsiszr as-Sugúrban történt. Maszri egyike volt annak a 14 embernek, akik már a 2001-es „terrorizmus elleni háború” előtt is a CIA rendkívüli kiadatási listáján szerepeltek, vagyis mindennemű jogi alap és eljárás nélkül foghatták el őket.

Idlíb tartomány szinte teljesen a Dzsejs al-Fath nevű ellenzéki ernyőszervezet és a Fatah as-Sam Front ellenőrzése alatt áll.