Drón ölte meg az Iszlám Állam öngyilkosságokért felelős vezetőjét

Forrás: Mark Zuckerberg / Internet.org

-

Tarik bin Tahar al-Avni al-Harzi ha kell pénzt szerzett, máskor fegyvereket vásárolt. Szíriában azonban utolérte egy drón.


Al-Harzi halálával a terrorszervezet nehezebben tud majd külföldi harcosokat vinni a szíriai és iraki hadszíntérre, illetve bonyolultabban tudja majd felszerelését és csapatait mozgatni az iraki-szíriai határon - vélekedett Jeff Davis, a Pentagon szóvivője.

A terrorista az amerikai hatóságok információi szerint 2013 óta gyűjtött pénzt a dzsihadistáknak, és egyszer az ő közbenjárásával sikerült eljuttatni egy kétmillió dolláros felajánlást egy katari pénzembertől az Iszlám Államnak. Egy évvel később már a szervezet iraki öngyilkos akcióiért felelős "emírje", azaz vezetője lett, majd a török-szíriai határ térségében vette át a terroristákhoz csatlakozni vágyó külföldiek toborzásának, kiképzésének és Szíriába juttatásának irányítását. Egyebek mellett Angliából, Albániából, Dániából és Észak-Afrikából toborzott harcosokat a szervezetnek - jelentette külügyminisztériumi tájékoztatásra hivatkozva a The Wall Street Journal amerikai üzleti lap honlapján.

A dzsihadistával még június 16-án végzett egy amerikai dróncsapás Szíriában, de halálhírét csak most közölték. A Pentagon nemrég arról is beszámolt, hogy Harzi testvérét egy nappal korábban ölték meg az iraki Moszul városában. A fivérnek az amerikai hatóságok szerint köze volt az Egyesült Államok bengázi képviselete ellen 2012-ben elkövetett terrorakcióhoz, amelyben négy amerikai állampolgár, köztük az Egyesült Államok líbiai nagykövete is életét vesztette.