Drogháború magyar módra

-

Egy kecskeméti drogkereskedőt két évvel ezelőtt kirabolták, de utóbb végül ő bukott le.


A Bács-Kiskun Megyei Főügyészség kábítószer kereskedelem és más bűncselekmények miatt vádat emelt három kecskeméti férfi ellen, mert egyikük 2013 júliusában és októberében jelentős mennyiségű kábítószert hozott Hollandiából Kecskemétre, hogy eladja a drogot, de két társa elrabolta tőle a kábítószer egy részét.


A 31 éves kecskeméti férfi már 2010 óta Hollandiában élt. 2013 elején elhatározta, hogy úgy szerez pénzt, hogy Hollandiából nagy mennyiségű drogot hoz Kecskemétre, és azt itthon eladja. A férfi 2013 júliusában 600 gramm speed port és mintegy 150 gramm marihuánát hozott Kecskemétre. A drog egy részét ismeretleneknek eladta grammonként 900 forintos áron, de vevőként jelentkezett a por egy részére az ügy két másik vádlottja, egy 24 éves és egy 21 éves kecskeméti férfi is.

A vádlottak egy kecskeméti presszóban találkoztak. Itt azonban a két „vevő” pénz nélkül jelent meg. Egyikük közölte a drogot Kecskemétre hozó vádlottal, hogy „pénzt azt nem tud adni érte, de Isten fizesse meg!”. Ekkor a drogkereskedő férfi számára világossá vált, hogy társai nem akarnak fizetni, ezért menekülni próbált. Nem járt sikerrel, ugyanis a „vevők” visszatartották, majd veréssel fenyegették és dulakodni kezdtek.

Eközben egyikük letépte a drogot behozó vádlott válláról a kábítószert tartalmazó táskát. A két „vevő” ezután a rablással szerzett 300 gramm speed port grammonként ezer forintért, vagyis összesen 300 ezer forintért eladta. A 31 éves vádlott 2013 októberében újabb drogszállítmányt – mintegy 330 gramm speedet és kis híján 3 ezer darab, mCCP-t tartalmazó tablettát – hozott Hollandiából Kecskemétre, hogy eladja azokat.

A házkutatások során a rendőrök a két alkalommal behozott drog nagy részét lefoglalták. A vádlottak által megszerzett kábítószer hatóanyagának tartalma meghaladja a jelentős mennyiség alsó határát. A 31 éves vádlott fogyasztott is drogot, speedet és marihuánát.

A vádlottak közül a 31 éves férfi előzetes letartóztatásban van, rablói közül az egyik vádlott jogerős szabadságvesztés büntetését tölti, míg a harmadik vádlott szabadlábon van. A főügyészség a kiemelt jelentőségű bűnügy vádlottjait jelentős mennyiségű kábítószerre elkövetett kábítószer kereskedelem bűntettével, a 31 éves férfit ezen felül kábítószer birtoklásának vétségével, míg két társát rablás bűntettével is vádolja. Bűnösségük kérdésében a Kecskeméti Törvényszék fog dönteni.