Drogba alapítványa csak a befolyt pénzek 1%-át költötte jótékony célra

Fotó: Getty Images / Vaughn Ridley

-

Ez ügyben vizsgálódik a Nagy-Britanniában bejegyzett alapítványokat felügyelő szervezet. A Chelsea korábbi sztárja mindent tagad.


Az afrikai gyerekek megsegítésére létrehozott Didier Drogba Alapítvány működését vizsgálja a Nagy-Britanniában bejegyzett karitatív alapítványokat felügyelő szervezet. A gyanú szerint az öt éve működő alapítvány az ez idő alatt összegyűjtött 1,7 milló fontból mindössze 14 115 fontot költött valóban a céljai közt megjelölt tevékenységekre.

A Daily Mail által megkapirgált ügyben az Alapítványi Tanács (Charity Commission) egyik munkatársa igen határozottan beszélt az ügyről. A szervezet azt követően kezdett vizsgálódni a Drogba Alapítvány körül, hogy felmerült annak gyanúja, hogy az összegyűjtött pénzt nem megfelelően kezelik, illetve „félrevezető információkat közvetítenek a befektetők, valamint a közvélemény felé”.


Didier Drogba az alapítványa egyik jótékonysági bálján


„Az Alapítványi Tanács részéről komoly gyanú merült fel, ami alapján számos visszaélést feltételezhetünk, ezért fordultunk közvetlenül a szervezethez – idézi a lap David Holdsworthöt, a Charity Commission egyik vezető munkatársát.

A Tanács elsősorban a Drogba Alapítvány adminisztrációjában talált kivetnivalót, valamint az alapkezelők tevékenységét is kritika érte.

„Az alapítvány az elmúlt időszakban jelentős növekedést produkált, és jelentős összegeket gyűjtött, amelyeket nem költött el. Szeretnénk bővebb tájékoztatást kapni, hogy milyen terveik vannak az összegyűjtött pénz elköltésével kapcsolatban. Minden alapítványnak átláthatónak és elszámoltathatónak kell lennie a befektetők és a közvélemény felé.”

Holdsworth kiemelte az alapítványt kezelők – ezek egyike jelen esetben a Chelsea korábbi sztárfutballistája – felelősségét.


Egy abidjani kórház, amely a Drogba Alapítvány támogatásával épült


„Az alapítvány kezelőinek teljes körű felelősségük van a szervezet működésének egészét illetően. Ezt minden esetben nagyon komolyan kell venniük, már csak azért is, hogy megőrizhessék a társadalomnak az alapítványok működésébe vetett bizalmát.”

A Daily Mail információ szerint a – mások mellett – Drogba korábbi csapattársai, például Frank Lampard, John Terry, a teniszező Roger Federer, Pelé, David Beckham és a rock sztár Bono által is támogatott alapítvány az összegyűjtött 1,7 millió fontból (kb. 660 millió forint) mintegy 440 ezer fontot gálavacsorák szervezésére költött, és csak a befolyt összeg kevesebb mint 1%-át, 14 115 fontot (kb. 5,5 millió forint) utalták át az alapítvány által megjelölt jótékony célra.

A jelenleg az észak-amerikai profi ligában (MLS) szereplő Montreal Impactban focizó, korábbi 104-szeres elefántcsontparti válogatott a Twitteren közzétett nyílt levélben utasította vissza a Daily Mail „ténybeli tévedéseket és vádaskodásokat” tartalmazó állításait.


Drogba válasza


„A Daily Mail érzéketlen írása afrikai gyerekek ezreinek életével játszik. Az oktatásra és egészségügyi ellátásra szoruló gyerekekkel szembeni tettük következményei elképzelhetetlenek” – írta Drogba.

A lap viszont kitart állításai mellett, melyeket „díjnyertes oknyomozó csapatunk hosszú és fáradtságos munkával gyűjtött össze”. A Mail szerint az információk hitelességét bizonyítja az Alapítványi Tanács folyamatban lévő vizsgálata, és a tény, hogy a Drogba Alapítvány által a lapnak eljuttatott 67 oldalas dokumentum „egyetlen igazán komoly kérdésre sem ad megnyugtató választ”.