Drog, rebetiko és Nick Hornby

Fotó: / / /

-

Ráhangoló zenés ajándékkosár Weyer Balázstól a focivébé minden napjára.


Kolumbia-Görögország

A Los Aterciopelados politikai aktivista zenekar, álltak az élére népszavazásnak, harcoltak a drogmaffia ellen, dolgoztak az Amnesty Internationallel. A többi számuk viszont sajnos megközelítőleg sem ilyen jó, ez viszont zseniális. Ennek a számnak a címe tényleg az, hogy „Ah, Görögország!”, de nem ezért szeretem, hanem mert a tradicionális rebetiko-alapra olyan meghökkentően torzul be a gitár a vezérmotívum ismétlése előtt. Nikos Papazoglou egyébként már nem él sajnos. Kolumbia és Görögország Belo Horizontéban játssza első vb-meccsét szombaton, 18 órakor.

Uruguay-Costa Rica

Martin Buscaglia: Cerebro, Envidia, Orgasmo, Sofia. Ezt a számot annyira szeretem, hogy ha Uruguay a döntőbe jut, kénytelen leszek visszahozni. Guadalupe Urbina, tíz testvér közül a legkisebb és hál'istennek Costa Rica-i, mert most senki más nem jutott eszembe onnan. Az Uruguay–Costa Rica összecsapás szombaton este kilenckor kezdődik Fortalezában, percről percrével készülünk.

Anglia-Olaszország

Természetesen Nick Hornby, a Fociláz írója, az angol focibuziság legpontosabb ismertetője választotta ezt a számot, nem én. A 31 dal című könyve szerint ez az egyik kedvenc száma. Mit van mit tenni. Ez nem szigorúan véve olasz szám, bár olasz zenekar, a Banda Bassotti nevű anarcho-balos skazenekar játssza. A szám angolellenes ír induló, sajnos kihagyhatatlan poén az angolok elleni meccsen, de egyébként nem is rossz, sőt. Az olaszok szombat éjfélkor hódolhatnak angolellenes érzelmeiknek Manausban, mi percről percre-cikkel várjuk a csoport rangadóját.

Elefántcsontpart-Japán

Magas színvonalú elefántcsontparti globalizációkritikus hip-hop. Nem szorosan véve japán ez a szám, de mégis. Az énekesnő Detty Kurnia indonéz, de ez egy okinavai dal. Ez a felvétel minden idők egyik legsikeresebb lemeze volt Japánban. Nagyon szeretem, Indonézia viszont nem jutott ki a vébére, így most sütöm el. Az igazán kitartóak fentmaradhatnak a C-csoport első fordulójának utolsó, vasárnap hajnalban kezdődő meccsére, amelyet Recifében rendeznek három órakor, Elefántcsontpart és Japán részvételével.