Drog helyett zenét, táncot, sportot ajánl a kormány

Forrás: Police.hu

-

Áprilisban a kormány elé kerül a nemzeti drogellenes stratégia 2015-2016-ra vonatkozó szakpolitikai intézkedési terve. Legfontosabb része a prevenció és az egészségtudatos projektek támogatása, amelyek a legveszélyeztetettebb csoportokat segítik.


Az Emberi Erőforrások Minisztériuma szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára a „Legyen más a szenvedélyed!” elnevezésű országos rendezvénysorozat dunaújvárosi eseményén beszélt a tervekről.

Czibere Károly arról számolt be, az intézkedési terv legfontosabb része a prevenció és az egészségtudatos projektek támogatása, amelyek a legveszélyeztetettebb csoportokat segítik. Előtérben van még a kínálatcsökkentés, a szerek hozzáférhetőségének mérséklése, valamint a szenvedélybetegek kezelése is.

Czibere hangsúlyozta: a drog első kipróbálása egyre fiatalabb korban kezdődik, 2011-től robbanásszerűen terjed a pszichoaktív szerek jelenléte. Hozzátette, hogy a kormány minden olyan kezdeményezést támogat, amely egyezik a stratégia céljaival. Úgy véli, a fiataloknál ki kell alakítani a drogellenességet, a szabadidő értelmes eltöltéséhez alternatívákat, értékeket, normákat kell felmutatni, mint amilyen a zene, a tánc, a képzőművészet vagy a sport.

A 2014. március végén indult „Legyen más a szenvedélyed!” elnevezésű, európai uniós finanszírozású kiemelt projekt elsődleges célja a fiatalok segítése, hogy droghasználat helyett másban leljenek célt és örömöt. Az országos kampány keretében a fiatalok olyan ismert, sikeres emberekkel, szakemberekkel találkozhatnak, akik


személyes példájukon keresztül utat mutatva képviselik a drogmentes, boldog élet lehetőségét.