Drámára készül Nagy-Britannia

Fotó: AFP / JACK TAYLOR

-

David Cameron megint belengeti, hogy a brit kormány újragondolhatja az ország uniós tagságát.


Egybehangzó vasárnapi brit sajtóértesülések szerint David Cameron brit miniszterelnök drámai hangvételű figyelmeztetést intéz a jövő héten az Európai Unióhoz arról, hogy a brit kormány újragondolhatja Nagy-Britannia EU-tagságát, ha Brüsszel és a tagállamok nem támogatják London reformigényeit. Cameron a tervek szerint kedden juttatja el a brit reformköveteléseket részletesen kifejtő levelét Donald Tusknak, az Európai Tanács elnökének, és ugyanaznap beszédet is tart, amelyben nyilvánosan kifejti álláspontját.

A The Observer című baloldali vasárnapi brit lap és a BBC kormányforrásokból származó értesülései szerint a brit kormányfő a levélben és a beszédben egyaránt leszögezi majd, hogy ha nem sikerül megállapodásra jutni a Nagy-Britannia által igényelt változtatásokról, akkor „át kell gondolnunk, hogy az Európai Unió jelenlegi formájában megfelelő-e számunkra (...) Ahogy korábban is mondtam már, (ebben az esetben) nem zárok ki semmit”.

Cameron az előzetesen ismertetett részletek szerint kijelenti ugyanakkor azt is, hogy maradéktalanul bízik a megállapodás lehetőségében, és ha az egyezség létrejön, akkor ő személyesen is „teljes szívvel és lélekkel” Nagy-Britannia EU-tagsága mellett fog kampányolni az erről tervezett népszavazáson.

A brit miniszterelnök két éve jelentette be, hogy ha a Konzervatív Párt az idei választások után kormányon marad, 2017 végéig népszavazást tartanak Nagy-Britannia EU-tagságáról. A Konzervatív Párt váratlan fölénnyel megnyerte a május 7-ei parlamenti választásokat, és a brit EU-tagságról szóló népszavazás törvénytervezete be is került az új kormány idei törvényalkotási programjába. London azonban a referendum előtt újra akarja tárgyalni az EU-hoz fűződő viszonyrendszerét Brüsszellel, és a brit választók e tárgyalások eredményei alapján dönthetnének a tervezett referendumon arról, hogy az EU-n belül, vagy azon kívül akarják-e tudni hazájukat.