Drámaian gyenge középiskolai felvételiket írtak a diákok

Fotó: MTI / Rosta Tibor

-

Az eredmény évről évre romlik. A nyolcosztályos iskolákba jelentkezőknél mérték a legrosszabb eredményt.


Sokkal kevesebb pontot értek el a középiskolákba felvételiző diákok a központi felvételi vizsgákon. A legdrasztikusabb visszaesést a nyolcosztályos gimnáziumoknál mérték, de minden iskolatípusban az utóbbi tíz év legrosszabb eredménye született – írja a Magyar Nemzet.

Évről évre kevesebb pontot érnek el a felvételiken a középiskolába jelentkező diákok – áll az Oktatási Hivatalnak az idei középfokú felvételi vizsgadolgozatok eredményeit ismertető jelentésében. A 4 évfolyamos gimnáziumba felvételiző diákok idén 100 pontból átlagosan mindössze 47,6-et értek el, holott tavaly ez még 5 ponttal több, 52,7 volt, 2014-ben pedig 54 pont volt az átlageredmény. Magyar nyelvből csak kicsit romlott a diákok teljesítménye, a matematikatesztek viszont kifogtak a tanulókon, hiszen a tavalyi 23 helyett csak 18,5 pontot értek el átlagosan.

Kisebb mértékben romlott a hatosztályos gimnáziumba felvételizők eredménye is: ők a tavalyi 54,8 helyett 54,1 pontot értek el átlagosan. A legdrasztikusabb teljesítményromlást a nyolcosztályos iskolába jelentkezőknél mérték: ők átlagosan 57,3 pontot értek el, miközben tavaly ennél több mint 12 ponttal magasabb volt az átlageredmény. A kisdiákokon a magyar felvételi fogott ki: 8,5 ponttal csökkent a teljesítményük a tavalyi eredményekhez képest, matematikából a csökkenés 3,8 pont volt.