Drámai csatában kapott ki a magyar pólóválogatott

Fotó: MTI / Illyés Tibor

-

A magyar férfi vízilabda-válogatott 9–9-es döntetlent követően ötméteresekkel 13–11-re kikapott a montenegrói csapattól.


Negyeddöntő

Montenegró–Magyarország 13–11 (2–1 3–2, 3–3, 1–3, 4–2) – ötméteresekkel

Olimpiai Uszoda, 1500 néző
v.: Koganov (azeri), Peila (amerikai)
Montenegró: Scepanovic Dr. Brguljan, Paskovic, Radovic, Janovic, Cuckovic, Ivovic cserék: Petrovic, Misic, Klikovac, Jokic, Da. Brguljan
Magyarország: Nagy Vámos, Erdélyi, Szivós, Varga Dé., Varga Dá., Kis G. – cserék: Zalánki, Manhercz, Hosnyánszky, Decker Á., Hárai, Decker A.
gólszerzők: Ivovic 3, Dr. Brguljan 2, Radovic, Janovic, Paskovic, Klikovac 11, illetve Erdélyi, Vámos 33, Varga Dé. 2, Manhercz
emberelőny/gól: 7/1, illetve 9/2


Az Olimpiai Uszodában helyi idő szerint délelőtt 11 órakor csak néhány száz szurkoló, köztük egy maroknyi magyar drukker foglalt helyet, igaz, később a találkozó alatt folyamatosan érkeztek a nézők.


Egy jó védekezés után rögtön emberelőnybe került a magyar csapat, de Varga Dénes lövése a jobb kapufán csattant. A túloldalon is azonnal jött a fór, a montenegróiak pedig néhány másodpercen belül értékesítették is. A második előnyt már kihasználta a Benedek-csapat, igaz, Manhercz Krisztián már akkor talált be szélről, amikor a kiállított játékos éppen visszajött. A folytatásban újra vezetést szerzett a rivális: Aleksandar Ivovic saját, kapufáról visszapattant labdáját bombázta a hálóba (2–1). Fél perccel a negyed vége előtt emberelőnybe került a magyar csapat, de Zalánki Gergő lövését fogta Milos Scepanovic.

Nem kezdett szerencsésen a magyar csapat a második negyedben, Vámos Márton hatalmas bombája a felső lécről talán csak milliméterekkel, de a képzeletbeli gólvonal elé vágódott le, míg a túloldalon akcióból előbb Aleksandar Radovic, majd Ivovic vette be távolról Nagy Viktor kapuját (4–1). Benedek Tibor időt is kért, hogy rendet tegyen a fejekben. A játékosokat láthatóan elbizonytalanította, hogy a lövéseik rendre pontatlanok voltak, ennek ellenére Erdélyi Balázs egy nagy adag szerencsének köszönhetően szépíteni tudott. Ekkor már Decker Attila védte a magyar kaput, de talán túlságosan is a montenegrói bombákra készült, így Mladan Janovic egy beijesztés után könnyedén ejtette át (5–2). A túloldalon gyorsan jött a válasz, a csapatkapitány Varga Dénes váltott gólra egy fórt.


A magyar csapatnak nem volt szerencséje a lövéseknél


Rosszul indult a harmadik felvonás is magyar szempontból, egy óriási védelmi hibát kihasználva Vjekoslav Paskovic senkitől sem zavartatva úszhatott be a kapu elé, és lőtt a hálóba, visszaállítva ezzel a háromgólos különbséget (63). A következő percekben Decker védései tartották életben a magyar reményeket, majd Vámos tette szorossá az összecsapást két távoli bombával (65). A montenegróiak fórból találtak be újra, a magyarok pedig Erdélyi remek villanásával minimalizálták újra hátrányukat. Távolról továbbra is életveszélyes volt a rivális, ezúttal Drasko Brguljan volt eredményes. Hat másodperccel a dudaszó előtt emberelőnybe került a magyar csapat, de egy rossz passz miatt lövésig nem jutott el.


A zárófelvonás első támadásából újabb Erdélyi-gól született, de a védekezésben ezúttal is megfeledkeztek a beúszó emberről a magyarok, Ivovic pedig már a harmadik találatát szerezte (9–7). A túloldalon az emberelőnyt Vámos értékesítette, majd két remekül kivédekezett emberhátrány következett. A következő három percben szinte sípszót sem lehetett hallani, csak elrontott távoli próbálkozásokkal telt az idő mindkét oldalon. Két perccel a vége előtt emberelőnybe került a magyar válogatott, de Manhercz lövését blokkolták. A labda visszakerült a magyarokhoz, Varga Dénes pedig távolról egy extraklasszis góllal egalizált (9–9). Negyven másodperccel a vége előtt Decker védését követően a győzelemért támadott a magyar csapat, Szivós Márton lövése azonban fölé szállt. Montenegrónak az időkérés után 12 másodperce maradt, de nem jutott el lövésig, így akárcsak egy nappal korábban a magyarausztrál női negyeddöntőben, itt is jöhettek az ötméteresek.


A montenegróiak bírták jobban az idegek harcát


Montenegró kezdett, Ivovic a kapu jobb oldalába lőtt, Varga Dénes balra. Radovic a másik irányba mozduló Decker mellett balra lőtt, Varga Dániel pedig a kapu jobb oldalába. Darko Brguljan magabiztos volt, Vámos középre tartó lövését azonban hárította a kapus. Janovic mellé tüzelt, de Hosnyánszky próbálkozását is hárította a kapus. A győzelmet így Paksovic szerezhette meg, és nem hibázott.


Ugyanúgy része a játéknak az ötméteres párharc, a sikerhez felkészültség, koncentráció kell. Valamiért gyengébbek voltunk, pedig a lélektani fölény nálunk volt azzal, ahogyan visszajöttünk a meccsbe. Az elején kifejezetten rosszul játszottunk, erőt kellett volna, hogy adjon az egyenlítés, mégsem sikerült. Nagyon sok álom veszett a semmibe” – olvasható Benedek Tibor szövetségi kapitány nyilatkozata az origo honlapján.