Drágul a benzin, a gázolaj és a nyersolaj is

Fotó: VS.hu / Adrián Zoltán

-

A benzin átlagára 324-325, a gázolajé 322-323 forintra nő.


A Mol bruttó 3-3 forinttal emeli a 95-ös benzin és a gázolaj literenkénti nagykereskedelmi árát pénteken.

Az emeléssel a benzin átlagára 324-325, a gázolajé 322-323 forintra nő.

Az autósok 15-25 forintos különbséget is tapasztalhatnak a töltőállomások árai között.

Az üzemanyagok ára legutóbb pénteken változott, akkor a 95-ös benzin átlagára bruttó 2 forinttal csökkent, a gázolajé pedig bruttó 4 forinttal lett kevesebb.

A benzinár 2012. április elején érte el csúcsát, akkor egy liter átlagosan 451 forintba került. A gázolaj literje 2012. január közepén volt a legdrágább, átlagosan 449 forint.Bő három százalékkal emelkedett csütörtökön az olaj világpiaci ára a szaúdi energiaügyi miniszter árstabilizációs szándékra utaló kijelentésének és a Nemzetközi Energiaügynökség kiegyensúlyozódó kereslet-kínálatot jelző prognózisának következtében.

Khalid al-Falih szaúdi energiaipari miniszter csütörtökön közölte, hogy az OPEC-tagországok és a szervezeten kívüli olajtermelő országok szeptemberi algériai informális találkozójukon a világpiaci helyzet mellett az árak stabilizálásához szükséges intézkedésekről is tárgyalnak.

Kijelentését követően további emelkedésnek indultak a világpiaci árak, amelyek már egyébként is növekvő pályára álltak a Nemzetközi Energiaügynökség olajpiaci előrejelzésének hatására.


A párizsi székhelyű Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) szerdán közzétett szokásos havi jelentésében az olajpiaci kereslet és kínálat lassú egyensúlyba kerülését helyezte kilátásba, jelezve, hogy nem lesz túlkínálat a következő hónapokban annak ellenére sem, hogy rekordszinten állnak a készletek.

A Brent nyersolajat európai idő szerint este hat órakor hordónként 45,60 dolláron jegyezték, 3,52 százalékkal magasabb áron a globális kereskedés csütörtöki kezdeténél. A WTI ára 3,50 százalékkal, 43,17 dollárra emelkedett.