Dragomán György tableten és okostelefonon nem tud dolgozni

Dragomán György

író, műfordító

A magyar írók legszámítógépesebbike egy 286-os laptoppal kezdte a számítógép-használatot. Az Open Office linuxos változatát használja, a fájlokra pedig a Spideroak nevű felhőalapú tárhely vigyáz – erről egy jegyzetet is írt a Litera netnaplójában. A felhőre szüksége is volt, amikor három hete ellopták a számítógépét a bécsi vonaton.


Az íráshoz jó billentyűzet kell, ezért tableten és okostelefonon nem tud dolgozni – mondta a VS.hu-nak. A Kindle előtti időkben próbálkozott olyan e-könyv-olvasóval, amelyre billentyűzetet tudott kapcsolni, de az így összeszerelt eszköz nem foglalt kevesebb helyet a táskában, mint egy notebook, így nem volt értelme. A kísérletezést azóta sem adta fel, jegyzetelőappokból többet is kipróbált, de végül a kézírásos cédulák és a gépen tárolt jegyzetfájlok lettek a legjobban működő megoldás.

Dragomán a kertben szeret dolgozni, ami a régebbi gépekkel nem vagy csak nehezen volt megoldható, az újabb laptopokkal azonban már lehet írni kint is. Internetre nincs szüksége a munkához. „Kikapcsolom, vagy kijövök a dolgozószobából” – mondta. A Facebookja tanulsága szerint, amióta beszéltünk vele, megszerelte az Ebayről rendelt alkatrészek segítségével a tabletjét, hogy karácsonykor a neten keresztül dedikálhasson.


Laptop vagy okoseszköz?


Laptop
Tablet és okostelefon

SZAVAZAT UTÁN