Drágábban utazhatunk a horvát tengerpartra

Fotó: AFP / ELVIS BARUKCIC

-

Bevezeti a nyári tarifákat a horvát kormány. Az autópálya-kezelőnek nincs pénze a hitelek törlesztésére.


Július elsejétől tíz százalékkal drágulnak a horvát autópályadíjak – írja a Vecernji list. A horvát kormány március közepén fogadta el az autópálya-kezelő vállalatok átszervezésének tervezetet, és ez az autópályadíjak növekedését is jelentette. Áprilisban már volt egy öt százalékos áremelés, a 10 százalékos drágulás pedig a turisztikai főszezonban, július 1-jétől szeptember 30-ig tart.

A Zágráb-Split közötti autópályaszakasz díja 181 kunáról 199 kunára (8283 forint) emelkedik. A Zágráb-Rijeka útszakaszon 70 kuna helyett 77 kuna (3205 forint) lesz a jegy ára. Eszéktől Zágrábig 122 kuna helyett most 134 kunát kell majd fizetni.

A horvát autópályákat kezelő vállalat, a HAC nem tudta megmondani, mennyibe kerül majd a magyar határtól Zágrábig tartó autópályaszakasz (Gorican-Zágráb), mert az árakat a kormány szabja meg.

Az autópályaszakaszok egy részén nem emelkednek a díjak, máshol azonban tíz százalék feletti is lehet a drágulás. A díjak euróban is fizethetők.

A nyári tarifa bevezetése összhangban van a horvát kormány és a Világbank közötti, az autópálya-kezelő átszervezéséről szóló megállapodással. A HAC kötelezettségei 5,2 milliárd euróra rúgnak, és a cégnek az idén 1,14 milliárd euró törlesztőrészletet kell visszafizetnie, jövőre pedig még többet. Az ágazat adóssága az államadósság 13,5 százalékát teszi ki, a bevételekből pedig a következő öt évben nem tudják fedezni a hiteleket.