Drágább lesz az uniós tagság

Fotó: ANADOLU AGENCY / Dursun Aydemir

-

Nem lehet az EU tagja olyan balkáni állam, amelyiknek határvitája van a szomszédos országokkal.


Növelni kell a tagállami hozzájárulásokat az EU következő költségvetési ciklusában, az egyik legnagyobb nettó befizetőnek számító Egyesült Királyság kilépése ugyanis mintegy tízmilliárd eurós lyukat fog ütni a közös büdzsén – mondta Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke.

"Egyértelmű, hogy többre van szükségünk az európai bruttó hazai termék (GDP) 1 százalékánál, ha folytatni kívánjuk a közös intézkedéseket, és ezeket megfelelően akarjuk finanszírozni" – mondta Juncker.

Az EU-nak és a tagországoknak "megoldást kell találniuk a több milliárd eurós lyuk betömésére", mivel a jövőben a jelenlegiek mellett új feladatokat is finanszírozni kell.


Defenzív volt

Magyarország kész a bruttó nemzeti jövedelem (GNI) 1,2 százalékára emelni a hozzájárulását az EU büdzséjéhez – mondta Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter Brüsszelben. Szerinte az EU-nak úgy kell megoldani a súlyos kihívásokat, hogy közben távozik a közösség egyik legfontosabb országa, ehhez pedig a tagállami befizetések növelésére van szükség.

"Meggyőződésünk szerint kevesebb pénzből nem lehet több Európát létrehozni" – mondta Lázár, aki "offenzív, bátor, kezdeményező" költségvetési javaslatot vár az Európai Bizottságtól a 2020 és 2027 közötti ciklusra, mert a mostani büdzsé defenzív volt, mert egy válságra reagált.


Viták nélkül

Az bizottság szerint elengedhetetlen a szlovén-horvét határvita rendezése – mondta Juncker. Szerinte a határvita ügyében hozott nemzetközi döntőbírósági határozatot mindkét tagállamnak be kell tartani.

A bizottság elnöke szerint a jövőben nem fog hozzájárulni egyetlen nyugat-balkáni ország uniós csatlakozásához addig, ameddig az adott országnak bármelyik szomszédjával határvitája van, vagy fennáll annak lehetősége.

A vitatott határok problémáját a csatlakozást megelőzően egymás között kell rendezniük a tagjelölteknek, hogy soha többet ne fordulhasson elő a mostanihoz hasonló konfliktus az EU-ban.