Drágább lesz az autószerelés

Fotó: MTI / Filep István

-

Online kasszákkal kényszerítik nyugtaadásra az autószerelőket szeptember végétől, ezért fel kell számítaniuk a munkadíj áfáját is.


Online kasszákat használnak az autószerelők szeptembertől, ezért emelkedni fog a gépkocsik javíttatásának ára és fehéredni fog a piac - írta a Magyar Idők.

Új időszámítás kezdődik az autójavító szektorban szeptember 30-án. Akkor lép életbe a Nemzetgazdasági Minisztérium rendeletének módosítása. Ebben az áll, hogy a „nyugtaadási kötelezettségüknek kizárólag pénztárgéppel eleget tenni kötelezettek köre” módosul, bekerülnek többek között a gépjármű-javítási, -karbantartási, gépjárműalkatrész-kiskereskedelmi, motorkerékpár- és -alkatrész-kereskedelmi, -javítási tevékenységet folytatók.

Becslések szerint jelenleg a szervizek 60 százaléka nem ad számlát, náluk szeptember végétől kötelezően születik nyugta, ennek eredményeként pedig érezhetően – a munkadíj áfatartalmával mindenképpen – megemelkedik a fizetnivaló. Megtörténhet, hogy nem minden tételt ütnek be a kasszába, de az autójavítás esetében ez nem lesz olyan könnyű – mondta a lapnak egy független szerviz vezetője.

Az alkatrészeket cikkszámmal, vonalkóddal beazonosíthatóvá teszik, és a hatóság végig tudja kísérni minden tétel útját a gyártótól vagy importőrtől a nagykereskedőn át a szervizig. Márpedig ha egy javító cég elad egy alkatrészt, életszerűtlen, hogy ne számlázzon hozzá munkadíjat. Vagyis nem lesz könnyű megkerülni a szabályt.