Drágább lesz a gyümölcs a nyári viharok miatt

Fotó: MTI / Balázs Attila

-

Az időjárás a gabonatáblákon is nagy károkat okozott.


Az elmúlt napok viharai nagy károkat okoztak a gyümölcsösökben, ezért kajsziból, meggyből és almából is kevesebb lehet a piacokon. Az időjárás a gabonát sem kímélte – írja a Magyar Idők. Ledó Ferenc, a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács, a Fruitveb elnöke szerint a viharok az érő gyümölcsöket viselték meg a legjobban.

A kajsziültetvényeken a nagy erejű szél leverte a termés egy részét, a meggynél a szél mellett az eső is gondot okozott, sok helyen megrepedeztek a szemek, és ezeket csak veszteséggel, a léüzemeknek tudják értékesíteni. Szabolcsban az almáskertek egy részét elverte a jég. A fóliasátrakban is károkat okozott az időjárás. A gyümölcsösök jelentős részére kötöttek biztosítást a gazdák és azok, akiknek 30 százaléknál nagyobb vesztesége keletkezett, állami támogatásra is számíthatnak.

Vancsura József, a Gabonatermesztők Országos Szövetségének elnöke szerint akár a tíz százalékot is meghaladhatja a veszteség a szántóföldeken, de a károk pontos felmérése még folyamatban van. A legjelentősebb kiesés az aratás előtt álló repce- és búzatáblákon van, az orkánerejű szél sok helyen eltörte a kalászok szárát, a jég pedig kiverte a szemeket a növényekből.