Drágább az élet, mint egy éve

A GKI szerint a kormányzati rezsiharc nyertese a felső 10 százalék, a nehezebben élők számára a végeredmény negatív.


Bár a kormányzati intézkedések egyik oldalról csökkentették a háztartások költségeit, másrészről erőteljesen növelték azokat - számolta ki a GKI Gazdaságkutató a KSH adataiból. Hiába a rezsicsökkentés, az infláció miatt 283 milliárddal költöttek többet az emberek az év első 10 hónapjában, mint tavaly.

Ez eltérő módon érinti a különböző keresetűeket

A kutatóintézet kiszámolta azt is, hogy a rezsicsökkentés csaknem harmada a lakosság 10 százalékánál landolt. A kevésbé tehetőseket - a lakosság nagyjából 80 százalékát - jobban sújtják az emelkedő árak.

Tételesen kiszámolva a rezsicsökkentés 140 milliárdot hozott a konyhára. Üzemanyagra, ruházkodásra és tartós cikkekre kevesebbet, élelmiszerre viszont 114 milliárddal többet költött a lakosság. A GKI szerint a drágulás különösen szembetűnő az adóemelések “fő csapásirányába” eső termékeknél: 130 milliárddal többet kellett fizetni ugyanazokért a pénzügyi szolgáltatásokért, 17 milliárddal gyógyszerért, 16 milliárddal hírközlésért.

A GKI szerint az összkép nem kedvező: a magasabb jövedelműek (akik jellemzően nagyobb ingatlanban élnek, több berendezést használnak) élvezik a “harc” gyümölcseit, a végeredmény a többség számára negatív. rezsicsökk Forrás: www.blog.joelx.com/ Fotó: Thinkstock