Drága lehet az amerikai állampolgársága a repülőn született bébinek

-

A gyanú szerint a tajvani anya direkt szállt fel a gépre, hogy Amerika felett szülhesse meg gyerekét. Kicsit hazudott is, hogy felengedjék. Kényszerleszállás lett a vége. Tajvanon példát statuálhatnak, jöhet a csekk.


A China Airlines tajvani légitársaság egy gépe október 8-án Tajpejből Los Angelesbe tartott, amikor az utasok közül egy várandós nő azt jelezte, hogy elfolyt a magzatvize. A repülőgép kapitánya az anya és gyermeke egészsége érdekében engedélyt kért a légitársaságtól a kényszerleszállásra a legközelebbi repülőtéren, az alaszkai Anchorage-ben, és azt meg is kapta. Közben az utasok között találtak egy orvost, aki segített levezetni a szülést.

A tajvani média szerint a meg nem nevezett nő szándékosan szállt fel egy Amerikába tartó repülőgépre, hogy születendő gyermeke megkaphassa az amerikai állampolgárságot. Röviddel a szülés előtt állítólag többször is azt kérdezte a személyzettől, hogy már amerikai légtérben járnak-e.

A nő csalt a várandósságáról is. Noha valójában már a terhesség 36. hetében járt, becsekkoláskor azt mondta, hogy még csak terhessége 32. hetében van. Erre a hazugságra azért volt szükség, mert a tajvani törvények értelmében a várandósság 32. hetéig normál légi utasként kezelik a gyermeket váró nőket, ezt követően azonban csak orvosi igazolással mehetnek fel a fedélzetre.

A 10 ezer méteres magasságban világra jött és amerikai területen földet ért baba jogosult az amerikai állampolgárságra, az anyát azonban az alaszkai hatóságok időközben – nyilvánosságra nem hozott indoklással – visszatoloncolták Tajvanra.

Az ügyből Tajvanon nagy botrány lett, a parlamentben egy kormánypárti képviselő önzésnek minősítette a nő más utasoknak sok bosszúságot okozó cselekményét, és felszólította a közlekedési minisztériumot, hogy a légitársaság főrészvényesként, az okozott kár megtérítése és elrettentés céljából hajtsa be az anyán az alaszkai kitérő és a késedelmes Los Angeles-i megérkezés többletköltségét. A behajtást megnehezítheti, hogy hasonló esetekre nincs jogszabály Tajvanon.

A tajvani sajtó 1 millió tajvani dollárra (8,7 millió forintra) becsüli a légitársaságra hárult többletkiadást, a társaság azonban még kalkulálja a költségeket.