Dortmundi merénylet: Őrizetbe vettek egy gyanúsítottat

Fotó: ANADOLU AGENCY / INA FASSBENDER

-

Állítólag újabb merényletet tervezett az elfogott iszlamista.


A Borussia Dortmund busza elleni merénylet után egy embert őrizetbe vettek – mondta a német ügyészség szóvivője. Eddig két ember került a hatóságok látókörébe, mindketten az "iszlamista spektrumhoz" tartoznak. Házkutatást tartottak náluk, az egyiket őrizetbe vették. Egyelőre vizsgálják, hogy kezdeményezzék-e előzetes letartóztatását - mondta Frauke Köhler.

A merénylet indítéka egyelőre ismeretlen. A helyszínen 3, azonos szövegezésű írást találtak, amelyek alapján "lehetségesnek tűnik az iszlamista háttér". A szöveget mindenekelőtt a muzulmán vallással és kultúrával foglalkozó tudomány elemzési szempontjai szerint vizsgálják – mondta a szóvivő.

Köhler szerint az "Allah, a Könyörületes és Irgalmas nevében" kezdetű, aláírás nélküli szöveg tartalmazza azt a követelést, hogy vonják vissza az Iszlám Állam elleni koalícióból a német légierő Tornado felderítő gépeit és zárják be a Ramsteinnél működő amerikai bázist. A támaszpontnak állítólag fontos szerepe van az amerikaiak drónműveleteiben.

Az interneten megjelent egy másik szöveg is, amely szélsőbaloldali háttérre utal, ennek eredetisége az első értékelések alapján erősen kétséges – mondta Köhler.


A helyszín közelében

A robbanószerkezetekben fém szegecseket helyeztek el, az egyik áthatolt az autóbusz szélvédőjén és belefúródott egy ülésbe. Csak a szerencsén múlott, hogy nem történt komoly baj – mondta az ügyészség szóvivője. A pokolgépek összetételét és gyújtószerkezetét még tanulmányozzák.

Meg nem erősített hírek szerint egy 25 éves iraki férfit vettek őrizetbe. A Bild szerint éppen egy robbantásos merénylet előkészítésén dolgozott, amikor elfogták wuppertali otthonában.

A hatóságok látókörébe került egy 28 éves német is, aki a Dortmund melletti Fröndenbergben lakik. A Kölner Stadt-Anzeiger és az Express szerint a hatóságok mindkét férfit az észak-rajna-vesztfáliai iszlamista szubkultúra tagjai és az Iszlám Állam követői között tartják számon. A nyomozás első megállapításai alapján legalább egyikük a támadás pillanatában a helyszín közelében tartózkodott.

Dortmund, Fröndenberg és Wuppertal egyaránt Észak-Rajna-Vesztfáliában fekszik. A tartomány a szélsőséges iszlamizmus legfőbb németországi központjának számít.


Visszataszító tett

Angela Merkel kancellár visszataszító tettnek nevezte a BVB elleni támadást, és mielőbbi gyógyulást kívánt a sebesülteknek. Azt mondta, mindent megtesznek az eset lehető leggyorsabb feltárásáért. A kancellár méltatta a szurkolók szolidaritását, mert szerint az egyértelmű, világos üzenet az erőszak minden formája ellen.

A BVB csapatát az AS Monaco elleni Bajnokok Ligája negyeddöntőre szállító autóbusz ellen kedden este követtek el merényletet a csapat dortmundi szállása közelében.

Az elkövetők 3 robbanószerkezetet rejtettek el egy parkolónál a sövényben. Mindhárom működésbe lépett, amikor a busz elhaladt mellettük.

A különleges biztonsági eszközökkel felszerelt jármű 2 helyen rongálódott meg, és egy berepedt szélvédő megsebesítette Marc Bartrát. Felületi sérülések mellett csonttörést szenvedett a jobb csuklójában, szerdára virradóra megoperálták. A busz útját biztosító egyik motoros rendőr légnyomási sérülést szenvedett és sokkot kapott.

A mérkőzést elhalasztották szerda estére. A találkozón a szolidaritás jeleként részt vesz Hannelore Kraft észak-rajna-vesztfáliai tartományi miniszterelnök és Thomas de Maiziere szövetségi belügyminiszter.