Doppingolt a világ egyik legjobb bokszolója

Fotó: DPA / FREDRIK VON ERICHSEN

-

A WBA szervezet közlése szerint pozitív lett Felix Sturm (40 győzelem, 5 vereség, 3 döntetlen) doppingpróbája. A szervezet nagyközépsúlyú világbajnok bokszolójánál állítólag Hydro-XY-Stanozolol nyomaira bukkantak – írja a Profiboksz.hu.


A WBA nemrég e-mailben értesítette erről a 37 éves német bunyóst, aki februárban az orosz Fedor Csudinov legyőzésével szerezte vissza világbajnoki címét. „Több száz vér- és vizelet-ellenőrzésen vagyok túl, sosem volt semmi probléma. Két hónappal a mérkőzés után elég furcsa ilyen hírekről tudomást szerezni.


Tiszta a lelkiismeretem, nem ezért dolgoztam 26 évet.

Nyolc-tíz éve ugyanazokat a német étrend-kiegészítőket szedem, nem hiszem, hogy ez lett volna a probléma” – nyilatkozta Sturm.

„Meglepő, ami történt, a WBA nem értesített bennünket, pedig így lenne szabályos. Sturm a BDB bokszolója, Németországban volt a mérkőzés, a BDB szabályai szerint. A szerrel pedig nem igazán tud mit kezdeni egy bokszoló, ezt a testépítők használják” – mondta a német profi szövetség elnöke, Thomas Pütz.


Sturm (balra) nem érti, és persze mindent tagad


Egyelőre nem tudni, hogy mindez milyen kihatással lesz Sturm pályafutására: a WBA elveheti a címét, ugyanakkor a BDB-nek kell döntenie, hogy ha valós a WBA állítása, akkor eltiltja-e őt a versenyzéstől, vagy sem. A fentebb említett szer 1988-ban vonult be a történelembe, akkor a 100 méteres síkfutó Ben Johnson bukott meg vele a szöuli olimpián.