Doppingolás miatt függesztettek fel egy magyar súlyemelőt

-

Pócza Vajk Károly nem indulhat a pénteken kezdődő houstoni olimpiai kvalifikációs világbajnokságon.


Nemzetközi Súlyemelő Szövetség doppingellenes bizottsága a helyszínen közölte, hogy a 94 kilogrammos kategóriában induló magyar sportoló versenyen kívüli ellenőrzésen bukott meg sztanozollal. Pócza az ügye lezárásáig nem versenyezhet.


A magyar férficsapat ezzel ötfősre apadt. A Soóky Gergelyből, Baranyai Jánosból, Vaspöri Gáborból, Gyurkovics Ferencből és Nagy Péterből álló csoport célja, hogy a tavalyi világbajnokságon összegyűjtött pontokat annyival növelje, hogy az ország az első 24 közé kerüljön, és ezzel három kvótát szerezzen a jövő évi olimpiára.

Póczán kívül egy tajvani súlyemelőt zártak ki. Illetve az IWF csütörtöki kongresszusán bejelentették, hogy az olimpiai kvalifikációs időszakban produkált pozitív doppingesetei miatt Bulgária nem vehet részt a jövő nyári ötkarikás játékokon, Románia hasonló okból egy kvótát elveszít, s a holléti jelenlét bejelentési kötelezettségének többszöri megsértése - ennélfogva a doppingvizsgálatok elmulasztása - miatt nem indulhatnak a houstoni vb-n Guatemala, Honduras, Panama, Sierra Leone és Tádzsikisztán emelői.