Doppingbotrány söpörte el a bolgár súlyemelést

Fotó: Getty Images / Adam Nurkiewicz

-

Doppingoláson értek 11 bolgár súlyemelőt, köztük három Európa-bajnokot.


A bolgár sportági szövetség pénteki bejelentése szerint a versenyzőket – akik az áprilisi, tbiliszi kontinensviadalra készültek – az edzőtáborozásuk során vetették alá ellenőrzésnek két hete, a leadott mintájukban pedig sztanozolol nevű anabolikus szteroidot mutattak ki.

A teszten Aszen Muradov, Ferdi Nazif, Vladimir Urumov, Stojan Enev, Dejan Mincsev, a 2005-ben Európa-bajnok Demir Demirev, valamint a 2014-es Eb-n aranyérmes Ivan Markov (képünkön) és Ivajlo Filev, továbbá Nagyezsda-Mej Tuj Nguen, Maja Ivanova és Milka Maneva akadt fenn.

Ivan Ivanov, a válogatott vezetőedzője értetlenkedve fogadta az eredményt. Mint mondta, a sztanozololt ma már senki nem használja, így csak azt tudja elképzelni, hogy táplálékkiegészítővel kerülhetett a tiltott szer a versenyzők szervezetébe.

Ettől függetlenül a lebukott súlyemelők eltiltásra számíthatnak, a bolgár szövetséget pedig ismételten felfüggeszthetik a sok doppingeset miatt. A nemzetközi szövetség (IWF) 2009-ben már átmenetileg megvonta tagszervezete licencét a sok doppingeset miatt. A 2000-es sydney-i olimpián három bolgár súlyemelőt fosztottak meg aranyérmétől doppingolás miatt, nyolc évvel később pedig közvetlenül a pekingi játékok rajtja előtt léptek vissza az ország súlyemelői, mivel kiderült, hogy tizenegyen megbuktak a doppingellenőrzésen.