Dopping miatt veszíti el bronzérmét a súlyemelő

-

Százezer eurós bírságot köteles fizetni a román olimpiai bizottságnak. A sportolót korábban már eltiltották 2 évre.


Elveszíti a riói olimpián szerzett bronzérmét Gabriel Sîncrăian román súlyemelő – tájékoztatott a román közszolgálati televízió. A TVR szerint a súlyemelő doppingtesztje pozitív lett. Sîncrăian a 85 kilogrammos súlycsoportban lett harmadik Rióban. A vétség miatt az érem visszaadása mellett százezer eurós bírságot kell fizetnie a Román Olimpiai és Sportbizottságnak is. A román olimpiai bizottság illetékesei közül többen úgy látják, hogy a bírságot a Román Súlyemelő Szövetségnek és a sportolónak közösen kell kifizetnie.

Sîncrăian visszaesőnek számít: 2013-ban egy versenyen kívüli ellenőrzés során már megállapították, hogy tiltott szert használt. Ekkor 2 évre eltiltották a versenyzéstől, és a román sportági szövetség kifizette a százezer eurós bírságot.

Románia az utóbbi ötven év leggyengébb olimpiai szereplését nyújtotta Rióban: az egy arany-, egy ezüst- és három bronzérem közül kell az egyik bronzot visszaadni. A Román Olimpiai és Sportbizottság elnöke, Alin Petrache hétfőn benyújtotta lemondását.