Dopeman elhagyja Magyarországot

-

HÁTTÉR

„Elorbánosodott az ország” – mondja Dopeman öccse abban a videóban, amelyben a rapsztár és testvére bejelenti: elhagyják az országot, mert nem képesek a megélhetésüket biztosítani itthon. Egy hajóra mennek dolgozni.


Dopemanék búcsúvideóját a Hír24 fedezte fel. A zenész és öccse egy szobából köszön el a közönségtől: Dopeman egy széken ül, előtte – mintegy a bejelentés nyomatékosításaként – egy utazótáska; testvére egy ágyon hever, és néha onnan fűz kommentárokat bátyja szavaihoz. Dopeman azt mondja, az itthon kialakult politikai és gazdasági helyzet kényszerítette őket arra, hogy megpályázannak egy állást egy hajón.

„El kell mennünk, mert azáltal, hogy felvállaltuk a politikai nézetünket, a gondolatiságunkat és a filozófiánkat, bezárul életünk munkája. Az elért eredményeink ellenére nem vagyunk képesek a biztos megélhetésünket megoldani Magyarországon”
– indokolja döntésüket Dopeman. A választást sem várják meg. Ám arra buzdítanak, szavazzanak és váltsanak kormányt az emberek. Ha jól szavaznak, talán visszajön Dopeman és testvére, derül ki a videóból. Végül elárulják, néhány nap múlva megjelenik egy búcsúklipjük, „amit az országot elhagyó magyarok nevében írtunk az itthonmaradottak számára”.


Dopeman „választásai”

Dopeman talán legemlékezetesebb közéleti „szerepvállalása” az alternatív köztársasági elnökség elnyerése volt 2012 tavaszán. A versenyt 2011-ben, az Nem tetszik a rendszer jelmondat jegyében tartott október 23-i Milla-rendezvényen hirdették meg. A rapper egyebek mellett így kampányolt: az egész arról szól, hogy az embereknek fel kell emelniük a hangjukat, „mert ha éhesek lesznek, ha ellehetetlenülnek, és még csak szóba sem állnak velük, abból előbb-utóbb balhé lesz.” A VS.hu ismerve a rapper közéleti érdeklődését kérte fel őt a minap a honlap pártválasztó tesztjének kitöltésére. Dopeman akkor még nem szólt arról, mit tervez a közeljövőben, viszont készségesen fogadta kezdeményezésünket, kitöltött tesztjét pedig közzé is tette az alábbi sorok kíséretében: „Felkérésre kitöltöttem a vs.hu pártválasztó tesztjét. Ezek szerint ha nem lennék a MAFIA elnöke, most MSZP-és lennék. Nézd meg a válaszaim (3 pontban még a Fidesszel is egyet értettem) és töltsd ki te is. Ez az! Tudtam én, hogy Vörös Ördög vagyok:  http://vs.hu/valasztas-2014-kerdoiv/kiertekeles/bbeab736dd192ebdf5a782ccc73330c14afaf8a0