Donyeckben újra akcióznak a szakadárok, visszavonulnak az oroszok

Fotó: Europress/AFP/Alexander Khudoteply / Europress/AFP/Alexander Khudoteply

-

Fegyveresek zárták körül a vasúti irányítás hivatalát Donyeckben. Jelentések szerint az úgynevezett donyecki népköztársaság képviseletében szállták meg az épületet. Az orosz csapatokat Putyin parancsára visszavonják az ukrán határról.


Az UNIAN hírportál szerint 3-4 fegyveres ment be az épületbe, hogy tárgyaljon a bent tartózkodókkal. Egyelőre nem állították le a hivatal munkáját, és senkit sem evakuáltak az épületből. A 62.ua helyi hírportál jelentése szerint a szakadárok nem hozták nyilvánosságra még követeléseiket. Ugyanakkor két hivatali autót elvittek az épület garázsából. A donyecki állami vasútvonal Donycek, Luhanszk, valamint részben Zaporizzsja és Dnyipropetrovszk és Harkiv megyén halad át. Hossza 2,8 ezer kilométer, ami az ukrán vasútvonalak hosszának 13 százaléka.


Az oroszok visszavonulnak a határról

Az orosz elnök hétfőn arra utasította Szergej Sojgu védelmi minisztert, hogy vezényelje vissza állandó körleteikbe az Ukrajnával szomszédos megyékben állomásozó orosz csapatokat. A Kreml indoklása szerint a határhoz közeli területen befejeződtak a „tervszerű tavaszi gyakorlatok”. Nem világos, hogy az intézkedés azt jelenti-e, hogy csökkenni fog az ukrán határ közelében állomásozó orosz alakulatok létszáma, amelyet a NATO mintegy 40 ezerre becsül. Putyin május 7-én már bejelentette, hogy a csapatokat visszavonták, de a NATO és az Egyesült Államok - közlésük szerint - semmi jelét nem tapasztalták a csapatcsökkentésnek. Az oroszok most azt követelik, hogy Ukrajna állítsa le a kelet-ukrajnai hadműveletet, és békés eszközökkel rendezzék a konfliktust.