Donyeck Oroszországhoz csatlakozna, Krímben lövöldöznek

Fotó: AFP Photo/Alexander Khudoteply / AFP Photo/Alexander Khudoteply

-

Több mint ötezer oroszbarát tüntető követelte szombaton az Ukrajna keleti részén lévő nagyváros, Donyeck utcáin, hogy írjanak ki népszavazást az Orosz Föderációhoz történő esetleges csatlakozásról.


A tiltakozók átvonultak a városközponton, majd a helyi önkormányzat épülete előtt gyülekeztek, azt skandálva, hogy: „Krím! Donbasz! Oroszország!” – adta hírül az MTI. Donbasz az ország nehézipari központjának számító Donyeck-medence elnevezése. A tüntetők orosz zászlókat lengettek, szemben velük a kivezényelt rohamrendőrök védték az épületet, amelyben éppen Frank-Walter Steinmeier német külügyminiszter tárgyalt helyi tisztségviselőkkel. A demonstrációt kevesebb mint egy héttel azután rendezték, hogy a jogilag Ukrajnához tartozó, de többségében orosz lakosságú Krím félsziget referendummal döntött az Oroszországhoz csatlakozásról. Frank-Walter Steinmeier német külügyminiszter szombaton megbeszélést folytatott Arszenyij Jacenyuk ügyvivő ukrán miniszterelnökkel, amelynek során „Európa kettéhasítására tett kísérletként” értékelte a krími népszavazást. Jacenyuk elmondta, hogy az ország energiabiztonságának garantálása érdekében Ukrajnának szüksége lesz energiahordozókra az Európai Uniótól az esetlegesen kieső orosz földgáz pótlására. A tárgyalás során arra is kitértek, hogy Németország részt vehetne az ukrán hadsereg korszerűsítésében és megerősítésében.


„verettetvén a szerszám élit

földjeinkben az idő érik

zajtalanul és félelmesen”

Elfoglalt támaszpontok

Eközben a Krím félszigeten fekvő Belbek támaszponton lövöldözés és robbanások hangja volt hallható – írta a BBC. Füstben áll a teljes bázis, amelyet páncélozott harcjárművek segítségével fegyveresek támadtak meg a krími kikötőváros, Szevasztopol tőszomszédságában lévő – eddig még ukrán ellenőrzés alatt álló – belbeki légitámaszpontot. A bázis ukrán parancsnoka, Julij Mamcsur ezredes szerint orosz katonákról van szó, akik közölték vele: „elviszik tárgyalni”. A támaszpont kapuját egy páncélozott szállító harcjármű (PSZH) törte át, majd a támadók automata fegyvereikkel a levegőbe lövöldöztek. Még ezt megelőzően, szombat reggel a támaszpont – az egyik utolsó, még ukrán kézen maradt krími katonai bázis – védői ultimátumot kaptak az orosz erőktől: tegyék le a fegyvert vagy megtámadják őket. A behatolás során állítólag egy ukrán megsebesült. Egy másik bázist ugyancsak ma oroszbarát alakulatok foglaltak el oroszbarát alakulatok.

-