Döntött a Médiatanács, egyesülhet a Ringier és az Axel Springer

Fotó: MTI/Kovács Tamás / MTI/Kovács Tamás

-

Létrejöhet a Ringier, illetve az Axel Springer közötti fúzió, miután a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa hozzájárult az egyesüléshez.


A két cég végleges fúzióját a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) mondja ki, a Médiatanács most a GVH-döntés előtti szakhatósági hozzájárulást adta meg. A tanács az oldalán közzé tett állásfoglalásban azt írja, az egyesülés esetén egyik piaci szereplő sem kerülhet olyan erőfölénnyel járó helyzetbe, ami a tartalomszolgáltatás szűkülésével járna. A Médiatanács szerint az összevonás után is érvényesül a sokszínű tájékozódás. A hatóság döntését a hozzájárulást követően számított fél éven belül használhatják fel a felek.  


Év elején látott napvilágot a hír, hogy a Ringier és az Axel Springer a Vienna Capital Partners nevű bécsi cégnek adta el portfoliója egy részét. Osztrák kézbe került a Népszabadság, a Világgazdaság, a Nemzeti Sport, egy sor magazin és nyolc megyei lap. A korábbi tulajdonok, a Ringier és az Axel Springer azért adták el a VCP-nek (Vienna Capital Partners) a lapokat, mert Európa-szerte már lezajlott egyesülésüket nálunk a GVH versenyjogi okokra hivatkozva blokkolta, így karcsúsítani kellett tevékenységüket. A fúzió után a két kiadó közös vállalatának jövőbeli neve Ringier Axel Springer Media AG, amelynek vezérigazgatója Bayer József, ügyvezetője pedig Király Mária, míg a másik cég, a VCP ügyvezetője Mihók Attila, a Ringier eddigi vezérigazgatója lesz.  VCP_ringier-axel-springer