Döntött a bíróság: indulhatnak a reaktorok

Fotó: POOL / KIMIMASA MAYAMA

-

Újraindulhat két atomreaktor Japánban egy felsőbíróság keddi döntése alapján, amely egy tavaly márciusi, alacsonyabb fokú bírósági döntést helyez hatályon kívül.


Japánban a 2011-es fukusimai atomerőmű-baleset után leállított 42 reaktorblokk közül eddig ötöt indítottak újra, de a Kansai Electric Power energiaszolgáltató konszern Takahama erőművének 3. és 4. reaktorát tavaly márciusban ismét leállították. A Fukui prefektúrában lévő blokkok leállítását azért rendelte el egy kerületi bíróság, mert a szomszédos Siga prefektúra lakosai ezt kérték egy 2015. januári beadványukban, ugyanis elégtelennek tartották az erőmű biztonsági előírásait. A Kansai azonban fellebbezett a döntés ellen, amelyet az oszakai felsőbíróság most érvénytelenített. A Kansai azzal érvelt, hogy egyrészt a kerületi bíróság döntése tudományosan nem volt megalapozott, másrészt naponta 200-300 millió jennel (536-800 millió forint) többe kerül neki, hogy más energiaforrás felhasználásával áramot termeljen.

Noha az oszakai felsőbíróság döntése jó a Kansai energiaszolgáltatónak, nem valószínű, hogy lendületet ad a reaktorok általános újraindításának – mondta a kormány egyik volt tanácsadója a Reuters hírügynökség szerint. „Az atomerőművek jövője bizonytalan, részben mert továbbra is fennáll a politikai bizonytalanság” – jelentette ki Szuzuki Tacudzsiró.

A tavaly márciusi bírósági döntés az első olyan volt egy kerületi bíróság részéről, amelyben a biztonság miatt aggódó lakosság kérésére elrendelték valamely reaktor leállítását, viszont több más hasonló per volt már és van is folyamatban, és a helyi bíróságok egyre inkább a lakosság javára döntenek. A könnyebben vitatható alsó fokú döntéseket azonban általában felülbírálják a felsőbb fokú bíróságok, mert ezek bírái inkább követik a kormány politikáját – mondják szakértők.