Döntött a bíróság, a hajléktalanok is emberek

Fotó: VS.hu/Hirling Bálint / VS.hu/Hirling Bálint

-

Pert nyertek a bíróságon a kunyhóikból még 2011-ben kilakoltatott zuglói hajléktalanok. Fejenként 500.000 forintot kapnak, ha a XIV. kerületi önkormányzat nem fellebbez az ítélet ellen.


A Fővárosi Törvényszék úgy ítélte meg, hogy jogszerűtlenül járt el a zuglói önkormányzat 2011-ben, amikor kilakoltatta a hajléktalanokat az Egressy és Francia út kereszteződésénél található kunyhótelepről. A bíróság megítélése szerint nem volt megfelelő az előzetes tájékoztatás, a kerület vezetése ezzel megsértette az ott élő emberek méltóságát és jogát az egyenlő bánásmódhoz. A törvényszék nem indokolta nyilvánosan döntését, de arról tájékoztatott, hogy a hat felperes számára fejenként nettó 500.000 forint kártérítés jár. Az ítélet két hét múlva emelkedik jogerőre, addig van ideje a zuglói önkormányzatnak fellebbezni. Ha ezt nem teszi meg, egy hónapon belül kézhez kapják az otthontalanok a pénzt, ha mégis fellebbez az első fokú döntéssel szemben, akkor akár még egy évig elhúzódhat a per. A vagyoni kártérítés mellett egy bocsánatkérő levelet is küldenie kell az önkormányzatnak a kilakoltatott kunyhólakóknak. Muhi Erika, a hajléktalanokat képviselő ügyvéd precedensértékűnek nevezte az ítéletet, mert Magyarországon szerinte még soha sem vittek bíróság elé olyan ügyet, amelyben az otthontalanok jogai sérültek. „Az önkormányzat részéről az egy pökhendi védekezés, hogy azt mondja, nem volt kötelezettsége az ügyben” - mondta el Muhi. Az ítélet indoklásáról még ő sem tudott részleteket elmondani, mert azt írásban még nem volt lehetősége megismerni. A Város Mindenkié (AVM) és a Nemzeti és Etnikai Kisebbségi Jogvédő Iroda (NEKI) által képviselt emberek nagyon örültek az eredmények. „Én a gyerekemnek fogom adni a pénzt” - mesélte egyikük az ítélethirdetés után az újságíróknak. Zugló önkormányzatától próbáltuk megtudni, tervez-e fellebbezést az elsőfokú ítélet ellen, de próbálkozásunk egyelőre nem járt sikerrel.


„Itt háztartásokat vezettek”

A 2011-es kilakoltatáskor sokan már hat-nyolc éve éltek saját építésű kunyhóikban a zuglói Francia út és Egressy út kereszteződésénél lévő MÁV-területen - idézte fel az előzményeket a VS.hu-nak az AVM egyik munkatársa. A jogvédők azért is perelték be a zuglói önkormányzatot a kilakoltatások után, mert úgy látták, hogy a kitelepítéssel sérültek a hajléktalanok jogai az emberi méltósághoz és az egyenlő bánásmódhoz. Összesen hatmillió forint vagyoni és nem vagyoni kárra perelték a kerületi vezetést. A kilakoltatások után a kunyhólakók közül néhányan hajléktalanszállókra mentek, mások viszont nem szerettek volna melegedőbe menni. Hárman meghaltak - tudtuk meg az egyik felperestől a tárgyaláson. A jogvédők szerint nem csak a kilakoltatottak jogai sérültek, hanem az önkormányzat sem járhatott volna el a területen a MÁV-val fennálló szerződése alapján. Azt is kifogásolják, hogy pont a tél beállta előtt üldözték el az embereket, és ezzel az életüket veszélyeztették.


Zuglói önkormányzat: jogszerűen jártunk el

Az önkormányzat állította, hogy jogszerűen járt el, megfelelően tájékoztatta a telep lakóit, hagyott időt holmijuk elvitelére és az elköltözésre. Emellett azzal is érveltek, hogy a környéken lakó állampolgárok élete és a közbiztonság is veszélyben volt a kunyhótelep lakói miatt. A telep régóta problémát okozott a hatóságnak, sűrűbben kellett arra járőrt küldenie. A bontásra két-három rendőrautó is kiment, ami megszokott, hiszen előfordulhatnak atrocitások. A kerület szerint közegészségügyi kockázat is fennállt, mert a kunyhótulajdonosok között akadt TBC-s beteg is. Ezt a hajléktalanokat képviselő ügyvéd és ők maguk is határozottan cáfolták. Az önkormányzat azzal is érvelt, hogy ahol a bódék álltak, az egy vasúti biztonsági terület, ezért maguk a hajléktalanok is veszélyben voltak.


Elhúzódó tárgyalás

Az ügy első tárgyalása még 2012. október 11-én volt, azután 2013. február 19-én, május 30-én és október 24-én tartottak tárgyalást. Utóbbi volt az utolsó ülés; akkor eldőlt, hogy február 24-én ítéletet kell hirdetni. A hajléktalanok és segítőik egyaránt úgy készültek, hogy számukra kedvezőtlen ítélet esetén fellebbeznek. - -