Döntős a magyar női kajak négyes

-

A magyar női kajak négyes megnyerte pénteki előfutamát, ezzel egyből bejutott a szombati döntőbe 500 méteren a riói olimpián.


A Szabó Gabriella, Kozák Danuta, Csipes Tamara, Fazekas-Zur Krisztina összeállítású kvartett a címvédő – annyi különbséggel, hogy a londoni győzelem alkalmával Csipes helyén Kovács Katalin ült. Kozák már két aranyérmet szerzett Rióban, Szabó pedig egyet.


A magyar négyes semmit sem bízott a véletlenre, a rajt után fokozatosan elhúzott a többiektől, az első helyüket nem fenyegette veszély. A fél távnál már csaknem egy hajóval vezettek, az utolsó 200 méteren pedig tovább növelték előnyüket, s fölényes győzelmet arattak a lelkes magyar szurkolók ovációja közepette. Mögöttük az ukránok jöttek be másodiknak több mint két másodperces hátránnyal, a németek pedig harmadiknak.

A futamból a győztes egyből a döntőbe jutott – a másik ágon ez a fehéroroszoknak sikerült –, a többiek a később sorra kerülő középfutamban is vízre szállnak.

„Könnyed futamnak éreztem. A németek elengedték az első helyet, bár az elején szerintem még próbálkoztak – nyilatkozott Szabó Gabriella, a négyes vezérevezőse, hozzátéve, hogy az ellenfelekkel nem foglalkoztak, de kíváncsi az időeredményekre. – Van négy-öt erős hajó, az előfutamokból pedig komoly következtetést nem lehet levonni.”

Azt valamennyien elmondták, hogy nagyon várják már a szombat délelőtti finálét.