Döntő lépés született az iráni atomprogram ügyében

Fotó: AFP / BRENDAN SMIALOWSKI

-

Kezd körvonalazódni a megoldás az iráni atomprogram körüli maratoni tárgyalásokon, melyek Lausanne-ben folynak hat ország képviselői között. Irán és a hatok egyebek mellett abban állapodtak meg, hogy Teherán a következő tizenöt évben nem épít egyetlen olyan új létesítményt sem, amely alkalmas urándúsításra, valamint ugyanezen időszakra felhagy az urán 3,67 százalékosnál magasabb szintre való dúsításával - közölték hivatalos amerikai források.


Az Európai Unió és Irán 8 napnyi tárgyalás után jelentette be az eredményt. Federica Mogherini, az EU külügyi és biztonságpolitikai főképviselője elmondta, hogy Irán hasadóanyag dúsítási és raktározási kapacitásai korlátozva lesznek. A végső megállapodást június 30-ig kell tető alá hozni - írja a BBC.


Irán tagadja azokat a nyugati vádakat, miszerint atomfegyverek készítésére készülne. A tárgyalásokhoz azzal a reménnyel csatlakozott, hogy a nemzetközi közösség enyhíti az országot korlátozó szankciókat. Javad Zarif, iráni külügyminiszter szerint egy átfogó megállapodás esetén ezek a szankciók fokozatosan fel lesznek oldva. Az Egyesült Államok és az Európai Unió által életbe léptetett szankciókat azután helyeznék hatályon kívül, hogy a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) igazolta: Irán minden vállalását teljesítette. Ha azonban ezt követően Teherán bármikor eltérne a szerződésben foglaltaktól, Washington és Brüsszel azonnal visszaállítaná a perzsa államot sújtó korlátozásokat.

Elmondta, hogy a Fordóban lévő, földalatti dúsítót bezárják, Natanzban viszont folytatják a dúsítást. Az átfogó egyezség szerint az iráni kormány a jelenlegi 19 ezer urándúsító centrifugája közül mindössze 5060-at használna. A perzsa államnak emellett a jelenleg 10 tonnás uránkészletét mindössze 300 kilogrammosra kellene csökkentenie, és ennek a dúsítottsági szintje sem haladhatná meg a 3,67 százalékot.

„Komoly problémáink vannak az Egyesült Államokkal. Ennek alapja a múltbeli események miatt kialakult kölcsönös bizalmatlanság. Remélem azonban, hogy a megállapodás pontos végrehajtása lehetővé teszi a bizalmatlanság feloldását" - jelentette ki Zarif, aki bízik benne, hogy a megállapodás javíthat Irán és a nyugati hatalmak viszonyán.

A csúcson az úgynevezett P5+1-ek vettek részt, vagyis az ENSZ Biztonsági Tanács öt állandó tagja (Egyesült Államok, Franciaország, az Egyesült Királyság, Kína, Oroszország) és Németország, valamint természetesen Irán. Az egyezkedésnek március 31-ig kellett volna tartania, ám megoldás hiányában elhúzódott pár nappal.

Javad Zarif egy tweetjében azt írta, hogy „Megoldást találtunk, ideje megírni a tervezetet.” Mogherini pedig úgy nyilatkozott, hogy döntő lépés született. Frank-Walter Steinmeier, német külügyminiszter szintén egy tweetben erősítette meg kollégái állítását.

Angela Merkel szerint az egyezség fontos lépés egy végleges megállapodás felé „Soha nem voltunk még ilyen közel egy olyan megállapodáshoz, amely lehetetlenné teszi Irán számára, hogy atomfegyvereket birtokoljon" - írta közleményében.