Elvileg nálunk is eltörölhetik a tamponadót

Fotó: iStockphoto / Artfoliophoto

-

Egy új uniós megállapodás lehetővé teszi, hogy az Egyesült Királyságban eltöröljék a higiéniai termékekre kivetett, úgynevezett „tamponadót”. A lehetőség nálunk is adott, de a kormány aligha fog élni vele.


Brit euroszkeptikus képviselők hevesen támadták a higiéniai termékekre – például tisztasági betétekre – kivetett áfát, holott az így is az unióban megengedett legalacsonyabb, 5 százalékos rátán volt megszabva.


„A kormány látja az emberek dühét a tamponadóval kapcsolatban” – mondta George Osborne pénzügyminiszter, miután több mint 300 ezren írták alá az adó elleni petíciót.

Az EU-országok pedig a britek dühét látták meg, így engedtek az unióból való kilépésről nemsokára népszavazáson döntő országnak. A brüsszeli EU-csúcson részt vevő 28 vezető egyetértett abban, hogy a tagállamoknak nagyobb mozgásteret kell hagyni a csökkentett áfakulcsok kivetésében. A megállapodás így a tamponadó eltörlése előtt is megnyithatja az utat.

Az EU az áfakulcsokat nem határozza meg, ám a szabályozás azt kimondja, hogy a csökkentett áfakörbe csak meghatározott termékek, szolgáltatások kerülhetnek be. Ha ez szabadabbá válik, akkor a magyar kormány is szabadabban dönthet például a higiéniai termékek áfájának csökkentéséről is.

Más kérdés, hogy ilyen szándéka aligha van a kormánynak. Eleve nálunk a legmagasabb a forgalmi adó kulcsa az EU-ban, és a kedvezményes (18, illetve 5 százalékos) körbe az elmúlt időszakban igen kevés termék vagy szolgáltatás – a sertéshús és ideiglenes jelleggel az új lakások építése –
került át. Azt pedig az Origo érdeklődésére korábban jelezte is a nemzetgazdasági tárca, hogy a higiéniai termékeknél nem terveznek csökkentést, netán áfamentességet.

Az EU-ban egyébként eddig csak az íreknél volt áfamentes a tampon.