Donald Trump visszahozná a CIA hírhedt vallatási módszerét

Fotó: Getty Images / Justin Sullivan

-

Donald Trump az ABC Newsnak adott interjújában azt mondta, ha elnök lesz, újra megengedhetővé teszi a fullasztás-szimulációt, azaz a waterboardingot. Ez a vallatási módszer az egyik legdurvább kínzás volt, amit az amerikai hírszerzés munkatársai alkalmaztak korábban.


Az esélyes republikánus elnökjelölt úgy fogalmazott, hogy a fullasztást imitáló módszer még mindig semmi a fejek lecsapkodásához képest – írja az Independent. Ezzel az Iszlám Állam videóra felvett lefejezéseire utalt. „Erősnek kell lennünk. Tudja, ők nem alkalmazzák a waterboardingot, ők levágják az ember fejét. Visszahoznám, igen. Úgy gondolom, hogy a waterboarding mogyorónyi ahhoz képest, amit azok (a dzsihádisták) művelnek velünk, és amit tettek James Foley-jel, amikor levágták a fejét. Az egy egészen más szint, és én teljes mértékben visszahoznám a kemény vallatásokat” – fogalmazott.


A waterboarding az egyik vallatási, kínzási módszere volt a CIA-nak, amelyet 2001. szeptember 11. után végeztek, amikor is a New York elleni terrortámadások után meg kellett akadályozni minden Amerika ellen tervezett terrorista akciót. Az amerikai hírszerzés tisztjei által alkalmazott kínzásokra 2009 elején derült fény, ekkor hoztak nyilvánosságra néhány titkosítás alól feloldott emlékeztető iratot. Kiderült, hogy a CIA előszeretettel vetette be a vízbe fojtás imitálásának vagy az alvásmegvonásnak a technikáját. Előbbinek lényege, hogy a foglyot a hátára fektetik, szövetdarabbal letakarják az arcát, és vizet locsolnak rá, amitől fulladni kezd.

Trump egyébként beszélt arról is, hogy szerinte adatbázisban kellene nyilvántartani az Egyesült Államokban élő muszlimokat, bár az interjúban azt mondta, hogy nem az összeset. Hozzátette azt is: „Az USA-nak nagyon ébernek kell lennie az összes olyan menekülttel szemben, akik Szíriából jönnek. Egyébként leginkább nem is kellene jönniük, nem kellene őket beengedni”.