Donald Trump tovább menetel

Fotó: AFP / GASTON DE CARDENAS

-

A Republikánus Pártnak egyre inkább számolnia kell azzal a forgatókönyvvel, hogy az ingatlanmágnás mögé kell felsorakoznia a novemberi elnökválasztás előtt.


Nagy valószínűséggel a Szuperkedd volt az utolsó lehetőség, hogy John Kasich ohiói kormányzót és Ben Carson sebészprofesszort érdemi kampányolás közben megfigyeljük, a két republikánus elnökjelölt-aspiráns alacsony támogatottsága ugyanis előrevetíti, hogy ők kiszállnak a versenyből.

Nagyon is versenyhangulatban van viszont Donald Trump, aki az előzetes várakozásoknak megfelelően eddig a legtöbb győzelmet aratta a Szuperkedden. Hat államnál tart: Georgiában, Vermontban, Virginiában, Alabamában, Massachusettsben, Tennessee-ben és Arkansas-ban is úgy látták a választók, hogy őt érdemes a Fehér Házba küldeni.

A milliárdos valóságshow-hős legéletképesebb ellenfele Ted Cruz texasi szenátor eddig két államban – Oklahomában és Texasban nyert. A harmadik még versenyben lévő jelölt, Marco Rubio floridai szenátor a CNN becslése szerint egy minnesotai győzelmet könyvelhet el. Egyelőre ő tűnik a legcsalódottabbnak, mert az elmúlt napokban kifejezetten heves kampányolásba fogott Trump ellen, és ráadásul megörökölte a nemrég kiszálló Jeb Bush támogatóit is.

A Szuperkedd tehát mindenekelőtt Trumpnak adott lehetőséget, hogy újra elmondja a szlogenjét – „Ismét naggyá tesszük Amerikát!” –, a Republikánus Pártnak pedig egyre inkább számolnia kell azzal a forgatókönyvvel, hogy az ingatlanmágnás mögé kell felsorakoznia a novemberi elnökválasztás előtt.

A Szuperkedd hátteréről és jelentőségéről itt olvashat.