Donald Trump nyerte az amerikai elnökválasztást

Fotó: AFP / BRENDAN SMIALOWSKI

-

Bár még néhány államban számolják a szavazatokat, immár hivatalosan is a milliárdos Donald Trump nyerte az elnökválasztást.


A közvélemény-kutatások még 24 órával az urnák keddi megnyitása előtt is a demokrata Hillary Clinton győzelmét jósolták. Az egykori külügyminiszter, a volt elnök, Bill Clinton felesége lényegében végig vezetett a közel egyéves kampány során, ennek ellenére képtelen volt valódi győzelemmé formálni az amerikai értelmiség támogatását.

Vele szemben Donald Trumpnak nem csupán kihívójával, de saját pártjával is meg kellett küzdenie. A republikánus előválasztások során – amelyben eldőlt végül, hogy a milliárdos vállalkozó indul majd az elnöki székért – a párt vezetősége mindent elkövetett azért, hogy ne nyerjen Trump. Amikor mégis megszerezte az indulás jogát, számos vezető republikánus politikus hátrált ki mögüle, sokan azt is bejelentették, hogy inkább Clintonra szavaznak, semmint saját pártjuk jelöltjére.

Donald Trump a kampány során végig megosztó, harsány, ellenmondásos politikus képét mutatta. Mind a médiát, mind ellenfelét folyamatosan szidalmazta, ócsárolta, miközben nem sokat törődött kijelentései következményeivel. Népszerűségi indexe akkor esett a mélypontra, amikor tucatnyi hölgy jelentette be: az elmúlt évtizedekben Trump szexuálisan zaklatta őket.

Mindez azonban – a jelek szerint – nem ingatta meg az amerikai választópolgárok bizalmát Trumpban. A vállalkozó – ahogy erre győzelmi beszédében is utalt – az amerikai álom visszatérését, a gazdaság fellendítését ígérte, miközben Clintont és saját pártbeli ellenfeleit korrupt washingtoni politikusoknak igyekezett beállítani, akik nem törődnek a polgárok valódi gondjaival.

Trump a kampányhajrára tetemes hátránnyal fordult rá, ekkor azonban az FBI bejelentette: ismét nyomozni kezdenek Hillary Clinton ellen, aki külügyminisztersége során nemcsak a hivatalos, kormányzati számítógépeket használta hivatalos levelezéséhez, hanem magánszerverét is. Ezzel pedig veszélyeztethette az USA érdekeit, államtitkok szivároghattak ki ily módon. Bár korábban már lezárták az ügy vizsgálatát, új elektronikus levelek napvilágra kerülése miatt nyitották meg ismét az aktákat. A választás előtt csupán egy héttel jelezte a Szövetségi Nyomozó Iroda, hogy az új anyagban sem találtak semmi terhelőt Clintonra nézve, ez azonban már nem állította meg népszerűségének hanyatlását. Trump a kampány során azt ígérte: ha elnök lesz, a szerverügy miatt börtönbe juttatja Hillary Clintont.

Trump győzelme az USA-ban meglepetésként hat, miközben az Egyesült Államok szövetségeseit jószerivel sokkolta a hír. Trump korábban többször utalt rá, hogy felül kívánja vizsgálni az USA külpolitikáját. Ennek részeként – jelentette ki a kampány során – csak azoknak a NATO-tagállamoknak nyújtana segítséget, amelyek eleget tesznek kötelezettség vállalásuknak, vagyis GDP-jük legalább 2 százalékát fordítják hadi kiadásokra. Emellett baráti hangot igyekezett megütni Oroszországgal és Vlagyimir Putyin elnökkel – ez nemcsak a demokratáknál, de a balti államok vezetőiben is riadalmat keltett.

Trump győzelmi beszédében azt ígérte: újra naggyá teszi Amerikát, miközben megállapodásra és tisztességes viszonyra törekszik a szövetséges államokkal, nem akarja az országát konfliktusok között irányítani.

Donald Trump győzelmének hírére a nemzetközi pénzpiacokon zuhanni kezdett a dollár értéke, a tőzsdéken pánik söpört végig a leendő elnök kiszámíthatatlansága miatt. Miközben az európai politikai vezetők óvatos, de borúlátó nyilatkozatokat adnak ki a hír kapcsán, számos szélsőjobboldali, populista politikus örömének adott hangot.

Trump hivatalosan csak a jövő év januárjának végén foglalja el új hivatalát.