Donald Trump nem is létezik

-

Innen, Magyarországról persze nehéz megítélni, de több minden is azt támasztja alá, hogy Donald Trump csak egy alternatív valóságban létezik. Kevin Spacey, a House of Cards gátlástalan elnökének megformálója szerint is kitalált karakter. Ez persze nem jelenti azt, hogy ne lenne valóságos. Gondoljunk csak a Vissza a jövőbe című film második részére, amelynek főgonoszát amúgy Trumpról mintázták.


Az amerikai elnökjelöltségért és a világ legbefolyásosabb politikai pozíciójáért harcoló jelenlegi legesélyesebb és legijesztőbb republikánus versenyző, Donald Trump a nyolcvanas években vált jelképes alakká Amerikában. Pontosabban: a nyolcvanas évek Amerikájának és New Yorkjának, a törekvésnek és a csillapíthatatlan sikeréhségnek a szimbólumává és karikatúrájává egyben.


Donald Trump a Time címlapján 1989-ben


Egy 1989-es interjú során, amelyet a Time készített vele, a riporter állítólag megkérdezte Trumpot, hogy gondolt-e rá, hogy pszichoterápiás kezelésre járjon. Trump azt válaszolta erre, hogy nincs neki ideje a saját problémáival foglalkozni.Ugyanebben az interjúban Donald Trump azt is mondta: szereti, hogy ellenségei vannak. Szeret harcolni ellenük, és szereti földbe döngölni őket.

És ki más jutna eszünkbe az emberről, aki szereti földbe döngölni az ellenségeit, mint Biff Tannen a Vissza a jövőbe-trilógiából (amely előtt itt tisztelegtünk).


Trump és Tannen


Ez a párhuzam másoknak is eszébe jutott tavaly, amikor azt ünnepelték, hogy megérkeztünk a légdeszkázó jövőbe és a valóságba, amelyben ugyan nem a Cápa 19. megy a mozikban, de van helyette Sharknado 3., mellesleg Bo Derek szerepeltetésével – ennek jelentőségéről később.

Leginkább azonban az idősebb Biff hajberendezése, fiziognómiája és a karakter taplósága miatt jutott eszébe sokaknak a fenti képünkön is illusztrált Trump-párhuzam – és legfőképp a Vissza a jövőbe második része miatt, amelynek sötét alternatív valóságában Biff Tannen egy megalomániás milliárdos, aki politikai befolyásra tesz szert, és pokollá teszi Marty McFly otthonát.


Ki ne akarna jó nőket?


Bob Gale, a Vissza a jövőbe II. írója aztán tavaly meg is erősítette mindezt: tényleg Trumpról mintázta az 1989-es film Biffjét. Stimmel is a dolog: Biff egy 30 emeletes kaszinó luxuslakosztályában él, Trump pedig 1984-ben építette fel a harminchét emeletes Trump Plaza nevű hotelkaszinót.


Balra a Trump Plaza, jobbra Biff Tannen kaszinója


Az ingatlanmágnás Trump első felhőkarcolója egyébként 1983-ban épült New Yorkban, és kétszer akkor volt: a Trump Tower 57 emelet magas, és Sophia Lorennek is volt ott luxuslakása. Trump pedig már a nyolcvanas években közel került a politikához: egy teljes oldalas újsághirdetésben követelte, hogy Japán és Szaúd-Arábia fizessen pénzt az Egyesült Államoknak, amiért az megvédi a Perzsa-öblöt. Egy évvel később pedig, amikor Gorbacsov New Yorkba látogatott, Trump olyannyira akart hinni abban, hogy a szovjet vezetővel foghat kezet a saját felhőkarcolója előtt, hogy hagyta magát becsapni egy Gorbacsov-hasonmás által.Az 1989-es Vissza a jövőbe II. sötét jelenének Trumpját, azaz Biffjét „Amerika legnagyobb élő népi hősének” nevezi egy tévéreklám a filmben. Gale szerint egyértelmű az utalás. Főleg abban a jelenetben, amikor Biff a saját magáról készült festmény előtt vágja pózba magát egy pillanatra.


Trump egy képzeletbeli karakter

A napokban mutatták be a House of Cards negyedik évadát, a mi kritikusunk is élvezettel gyűlölte benne a Kevin Spacey által megformált gátlástalan elnököt, és a sok aktuálpolitikai áthallás miatt adta is magát a kérdés, hogy vajon Frank Underwood vagy Donald Trump nyerne-e a kettejük politikai vitájában. Hasonló a kérdés, mint hogy Steven Seagal legyőzné-e Bruce Leet. Szerintem amúgy igen, főleg a Törvényre törvében. Mindenesetre az interjúban, amelyben erről kérdezték, Kevin Spacey azt mondta, hogy Donald Trump „egy fiktív karakter”. Egy másik nyilatkozatban pedig kimondta, hogy Underwood „kinyírná Trumpot”, aki el se jutna a jelölésig, ha az általa játszott karakteren múlna.

Egy újabb bizonyíték, hogy Trump valójában nem is létezik. Máskülönben hogyan semmisíthetné meg őt egy képzeletbeli karakter?Egy korábbi tévéinterjú is azt erősíti, hogy Trump a valóság és a képzelet határmezsgyéjén létezik, ebben Stephen Colbert arról kérdezi a színészt, hogy kihez beszél Underwood, amikor kinéz a kamerába, minthogy jellegzetesen ezt teszi mindig. Spacey azt válaszolta, hogy Donald Trumphoz.Sőt, egy fiktív dokumentumfilm is készült Trumpról, amelyet – kerettörténete szerint – Trump rendezett egykor a saját könyve alapján saját magáról. Az agyonjátszott VHS-eket megidéző filmet a Funny or Die-csapat forgatta, és Johnny Depp játssza benne Donald Trumpot.A film minősége illeszkedik az 1989-es Szellemképtelenség világához. Ebben Bo Derek (Bombanő, Tarzan, a majomember, Sharknado 3.) volt a főszereplő, Donald Trump pedig saját magát alakította, és szövege is volt, a lenti videóban összevágták nekünk az összes jelenetét. A film Arany Málnát kapott abban az évben, megosztva a Ford Farlaine kalandjaival, amely filmet Magyarországon Nagy Feró tapló szinkronhangja tett a világon egyedülálló módon népszerűvé.Donald Trump egyébként Donald Trump szerepében feltűnik a Reszkessetek, betörők 2. című filmben is egy évvel később. Magától értetődik: a film New Yorkban játszódik, ki más igazítaná hát útba az elveszett Kevint egy fényűző hotelben, mint Trump?Trump, a filmes karakter feltűnt aztán egy csomó sorozatban és filmben, többek között a Szex és New Yorkban, a Zoolanderben, de Woody Allen Sztárral szemben című alkotásában is.

Aztán úgy döntött, hogy az Egyesült Államok elnöke akar lenni.


Donald TRump


Múlt hétvégén pedig egy titkos szigeten találkoztak a világ techiparának legnagyobb hatalmú emberei republikánus politikusokkal és egyéb milliárdosokkal, hogy kitalálják: miképpen állíthatnák meg Trumpot, a főgonoszt.


Jaj, a tökeim!


Sosem gondoltam volna, hogy az Idiocracy dokumentumfilmmé válik.

Ezt írta február végén Etan Cohen, az Idiocracy társszerzője a Twitteren. A film egy meglehetősen vicces, ugyanakkor végtelenül fárasztó szatíra, amely arról szól, hogyan hülyül teljesen el a jövőben az amerikai társadalom.A 2006-os film Hülyék paradicsoma címmel jött ki nálunk videón, és Mike Judge (Hivatali patkányok, Beavis és Butthead) volt a másik írója.Az Idiocracyben a fogyasztói világrend taplókká butítja az embereket, visszafordul az evolúció, mindent beborít a szemét, az Egyesült Államok egy gyorsétteremlánc által irányított rendőrállam, amelyben, ha az ember kerek, értelmes mondatokban beszél, nagyzolónak és „buzisnak” nevezik, majd elkergetik és/vagy megverik. A legnépszerűbb tévéműsornak az a címe ebben a világban, hogy Jaj, a tökeim.„Azt hittem, csak az valósul meg, hogy mindenki Crocs papucsot hord majd” – tette hozzá Cohen, aki egyébként a Trópusi vihart és a Madagaszkár 2-t is írta egyebek (Beavis and Butthead) mellett.

De nemcsak az ő valóságérzékelését zavarta meg az amerikai elnökjelöltségért folyó küzdelem, hanem életre kelt az Idiocracy tapló elnöke, Camacho is. Az őt játszó Terry Crews a karakter nevében írta ki a Twitterre, hogy „mindenki nyugodjon le a p..csába, állj le a haluzással, Amerika!”, vagy mit.És hát valóban: Trump simán mond olyan szintű dolgokat, mint amiket Camacho a filmben. Sokak szerint Trump sikerének egyik oka épp az, hogy azokat is meg tudja szólítja az „őszinteségével”, akik teljesen kiábrándultak a politika „képmutatásából”. És ne feledjük: bombajó női vannak!

Joe Wurzelbacher, azaz Vizvezetékszerelő Béla republikánus aktivista – aki 2008-ban, az akkor még elnökjelölt Barack Obamával szembeni vitában az átlagember kisvállalkozó jelképévé vált – a következőket mondta Trumpról egy interjúban, miközben egy Ruger típusú stukker feküdt az asztalán:


Ő egy nyertes. Milliárdokat csinált. Gyönyörű nőkkel járt. Modell a felesége. Nincs ezen mit fintorogni.

És van egy közös fotója Michael Jacksonnal.


Donald TRump

Donald Trump és Michael Jackson


Ezt egyébként Trump is megmondta 1989-ben abban a Time-interjúban. Aki őt támadja, az feltehetően csak irigységből teszi. Akik pedig a republikánus oldalról kritizálják Trumpot, teszi hozzá Vizvezetékszerelő Béla, azok csak kapzsiságból teszik, mert félnek az igazság kimondásától és a saját pozíciójuk elvesztésétől.

De nem kell félni, hiszen a Vissza a jövőbe II. csak egy film. Viszont messze Biff a legjobb karakter az egész trilógiában.


Donald TRump


Kövesd a VS.hu kultúrarovatát a Facebookon is!