Donald Trump nagyapját kitiltották Németországból

Fotó: AFP / RHONA WISE

-

A nagyapa elbliccelte a sorkatonai szolgálatot. A bajorok nem kegyelmeztek.


Szülőhazájából, Németországból tiltották ki 1905-ben Friedrich Trumpot – írja a Bild. A Rajna-vidék-Pflaz tartományi Speyer levéltárában őrzött, 1905. február 27-i keltezésű dokumentum szerint a dürkheimi járási közigazgatási hivatal utasítja Kallstadt település polgármesteri hivatalát: szólítsa fel Friedrich Trump amerikai állampolgárt, hogy „legkésőbb folyó év május 1-jéig távozzék a Bajor Királyság területéről, különben kiutasítással kell számolnia”.

A megválasztott amerikai elnök nagyapját azért tiltották ki, mert 1885-ben, még a sorkatonai szolgálat letöltése előtt kivándorolt Amerikába, és nem jelentkezett ki szabályosan lakóhelyéről – mondta Roland Paul, a Pfalzi Történeti és Néprajzi Intézet nyugalmazott igazgatója. Az 1869-ben Kallstadtban született Friedrich Trump aranyásóként utazott Amerikába. Felépített egy vendéglőket üzemeltető vállalkozást, és állítólag bordélyháza is volt.

Gazdag emberként tért vissza szülőföldjére, és 1901-ben beleszeretett a 11 évvel fiatalabb Elisabethbe. Egy évvel később feleségül vette, és elvitte magával Amerikába. Az ifjú feleség azonban hazavágyott, és visszaköltözött Kallstadtba, Friedrich Trump pedig követte, és újra fel akarta venni a német állampolgárságot.

Ám a hároméves katonai szolgálat elmulasztása súlyos vétségnek számított. Ezért nemcsak a kérelmét utasították el, hanem ki is tiltották az országból. Friedrich Trump minden követ megmozgatott, hogy tartózkodási engedélyt szerezzen, még Lipót bajor királyi hercegnek is levelet írt, ám a „szeretett, nagyra becsült, bölcs és igazságos” uralkodó is elutasította kérését.

Friedrich Trump 1905. július 1-jén hagyta el az országot a Hapag hajózási társaság Pennsylvania nevű óceánjáró gőzhajójának fedélzetén, amely a hamburgi kikötőből indult el New York felé. Vele volt terhes felesége. Három hónap múlva Queensben, New Yorkban megszületett Fred Trump, a megválasztott elnök édesapja.