Donald Trump már nem tartja magát republikánus jelöltnek

Fotó: Getty Images / Charlie Leight

-

Baljós üzenetében azt írta: úgy érzi, levették bilincseit, és végre a maga módján harcolhat Amerikáért.


A Twitteren jelentette be Donald Trump elnökjelölt, hogy a támadások megszabadították a pártkötöttségektől, és már nem tartja magát a Republikánus Párt jelöltjének. Trump éles támadásokat intézett azon republikánusok ellen, akik az elnökjelöltségről való lemondásra és visszalépésre szólították fel. A milliárdos Floridában kampányolt, de egész nap posztolt a Twitteren.

„Olyan szép, hogy levették rólam a bilincseket, és most a magam módján harcolhatok Amerikáért” – írta. Trump szerint ezután a maga szája íze szerint kíván megküzdeni demokrata vetélytársával, Hillary Clintonnal.


Nulla támogatás

„Nincs szükségem Paul Ryan támogatására” – írta Trump. Este pedig azt közölte: ha ő lesz az elnök, Ryan nem számíthat arra, hogy továbbra is a republikánus képviselőcsoport vezetője lehet. Az elnökjelölt ezzel vágott vissza a házelnök hétfői közleményére. Akkor Ryan szóvivője bejelentette, hogy a házelnök nem vonja meg a támogatását, de nem kampányol Trumpnak. Harmadik üzenetében Trump „nagyon gyönge és kevéssé hatékony” vezetőnek nevezte Ryant, később pedig azt írta, hogy nehéz jól szerepelni, ha Ryantől és másoktól „nulla támogatást” kap.

Az elnökjelölt nekitámadt John McCain arizonai szenátornak is.


Ez a nagyon bolond beszédű John McCain szenátor könyörgött nekem,

hogy támogassam őt a szenátusi székért folytatott előválasztásán, amit meg is nyert. Aztán pedig dobott engem az öltözőben szokásos megjegyzéseimért” – írta Trump.


Példátlan lázadás

Trump kedd este egy texasi adománygyűjtő rendezvényen azt mondta, hogy „néha nehezebb megbirkózni a saját pártoddal, mint a másik oldalon lévő emberrel”.

A Republikánus Pártban példátlan módon eddig 331 politikus – képviselők, szenátorok, kormányzók egész sora – lázadt fel Trump ellen, s ítélte el pénteken nyilvánosságra került trágár és szexista megjegyzéseit. Ezeket 11 éve titokban rögzítették.

Alelnökjelöltje, Mike Pence, Chris Christie New Jersey-i kormányzó és Reince Pribeus pártelnök hétfőn közleményben erősítették meg, hogy változatlanul támogatják Trumpot.